Fred Quaak is een ambachtsman pur sang.
Fred Quaak is een ambachtsman pur sang. Foto: Marielja ten Bruggencate

Afgelakte kozijnen, klaar om van te genieten

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

MIDDELBURG – Kozijnenambacht bestaat 15 jaar en houdt zaterdag open huis. Eigenaar Fred Quaak is een vakman die kwaliteit het allerbelangrijkste vindt.


De eerste 11 jaar maakte Quaak ieder kozijn in eigen productie. Inmiddels werkt hij samen met een Poolse fabrikant. “Het is nog hetzelfde ambacht, want in de fabriek worden de kozijnen gemaakt van mijn tekeningen.”

Topproduct
Toen Quaak een huis uit 1650 kocht, restaureerde hij dat eigenhandig. “Ik besteedde veel aandacht aan het maken van de kozijnen in de oude stijl.” Een enthousiaste kennis vroeg Quaak toen kozijnen te maken en van het een kwam het ander. "Ik vind het belangrijk dat wat ik maak een topproduct is.”

Authentiek
De authentieke kozijnen met schuiframen heeft Kozijnenambacht verder ontwikkeld. Dit kozijn voldoet aan de normen voor warmte en geluidsisolatie. Het onderste raam is uitgevoerd als draai-kiepraam met dubbele tochtkaders en maar liefst 68 millimeter dik. Dit kozijn is door de authentieke uitstraling nauwelijks te onderscheiden van het oud-Hollandse model. “Er was veel vraag naar mijn ramen en kozijnen. Van monumentale kozijnen tot reguliere kozijnen. Ik kreeg het zo druk dat ik de aanvragen niet meer aan kon." In 2014 ging Quaak op zoek naar een fabriek die zijn ontwerp kon maken en vond die in Polen. “Zij leveren absoluut vakwerk, daarom werk ik met hen.”

Gedetailleerd
Naast oud-Hollandse kozijnen zijn er nog vele andere ontwerpen te kiezen, zoals ronde kozijnen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen voor alle typen kozijnen, schuifpuien, dakramen, deuren en bijbehorende artikelen, zoals horren en vensterbanken, bij Kozijnenambacht terecht. Sinds kort is het bedrijf ook gecertificeerd in gevelbekleding. "De wens van de klant staat centraal. Ik lever binnen een week een gedetailleerde offerte, met tekening. Zo weet de klant wat hij krijgt."

Genieten
Wie geen hardhout wil, kan ook kiezen voor kunststof of aluminium. Bijzonder aan de levering van hardhouten kozijnen is dat ze afgelakt uit de fabriek komen. De klant kiest een RAL-kleur waarin het product gespoten wordt. Ook de beglazing is al geplaatst. “Mijn klanten hoeven geen glaszetter of schilder meer te laten komen. Na de plaatsing zijn er vrijwel geen installatiesporen, zoals schroefgaten, zichtbaar. Als de kozijnen zijn geplaatst kan de klant gelijk genieten.”

Open huis
Sinds oktober 2017 is Kozijnenambacht gehuisvest in een ruimer pand aan de Ampèreweg. Hier heeft Quaak een showroom gemaakt om klanten een indruk te geven van de mogelijkheden. Op vrijdag 29 juni van 16.00 tot 20.00 uur houdt Kozijnenambacht open huis. Bezoekers die een offerte aanvragen ontvangen 15 procent korting op de prijs.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief