Afbeelding
Foto: Manouk van Belzen

'Wij hebben het in de westerse wereld ontzettend goed, terwijl de mensen op Sumba in armoede leven'

Door: Marijn Riemens algemeen

ARNEMUIDEN - Onder extreem warme weersomstandigheden 120 kilometer mountainbiken door de heuvels en bergen van het Indonesische eiland Sumba. De 22-jarige Lionel van Belzen uit Arnemuiden is bereid om deze uitdaging aan te gaan. Samen met nog 69 andere sportievelingen uit binnen- en buitenland vertrekt hij op donderdag 4 oktober naar Indonesië. Daar neemt hij op vrijdag 12 oktober namens de christelijke organisatie De 4e Musketier deel aan een muskathlon.

''De wens om aan een muskathlon deel te nemen had ik al twee jaar'', vertelt Lionel. ''Ik ben christen en hecht veel waarde aan naastenliefde. Ergens in mijn hart had ik een verlangen om iets voor mijn medemens te doen, alleen wist ik niet precies wat. Totdat ik op Opwekking, een christelijk festival wat ieder jaar wordt georganiseerd, in contact kwam met De 4e Musketier.'' Deze christelijke instelling organiseert samen met andere hulporganisaties, zoals Compassion, wereldwijd allerlei activiteiten om mensen te helpen. ''Toen ik hoorde dat de 4e Musketier in Indonesië een muskathlon organiseerde, heb ik besloten om mee te doen'', vervolgt Van Belzen. ''Je kan ervoor kiezen om hard te lopen of te mountainbiken. Ik heb voor het laatste gekozen. De combinatie van sport en mensen helpen vanuit mijn christelijk geloof vind ik heel erg mooi. Wij hebben het in de westerse wereld ontzettend goed, terwijl de mensen op Sumba in armoede leven. Als ik door het fietsen van honderdtwintig kilometer daar al een klein beetje verandering in kan brengen, doe ik dat met liefde. Natuurlijk wordt het een ontzettend zware opgave, maar ik ga vol goede moed naar Indonesië.''

Training

Meedoen aan een muskathlon vergt heel wat voorbereidingen. Zo is Lionel onder andere druk bezig met trainen, zodat hij in Indonesië zo fit mogelijk 120 kilometer op de fiets kan afleggen. ''Al bijna een jaar ben ik minstens één keer per week aan het trainen. Ik fiets voornamelijk in de omgeving van Burgh-Haamstede en de bossen van Bergen op Zoom. Daarnaast ga ik, als ik een weekend vrij heb, naar de Ardennen om aan mijn conditie en doorzettingsvermogen te werken'', stelt de inwoner van Arnemuiden.

Naast het trainen moet Lionel ook veel geld ophalen voor zijn reis naar Azië. De 4e Musketier stelt namelijk als streefdoel dat iedereen die wil deelnemen aan de muskathlon minstens 10.000 euro ophaalt. ''Dat is inderdaad een groot bedrag'', maar op die manier kom je wel in actie,'' zegt Van Belzen. De inwoner van Arnemuiden ondernam dan ook al vele dingen om geld in te zamelen. Zo verkocht hij onder andere door zijn familie gemaakte kaarten in de schoenenzaak van zijn moeder, de bloemenwinkel van zijn oma en onlangs ook op de Erremuusse dag. Daar stond Lionel met een kraampje en konden bezoekers naast de kaarten ook vis, zeepjes en vers fruitsap kopen. Ondanks al zijn inspanningen heeft hij het bedrag dat nodig is om te mogen deelnemen nog niet bij elkaar verzameld. ''Momenteel ben ik druk bezig met de voorbereidingen van een sing-in die ik in september in de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk organiseer'', vertelt Lionel. ''Daar hoop ik ook nog het nodige geld mee op te halen. Verder ben ik afhankelijk van giften. Het zou fantastisch zijn als ik het volledige bedrag bij elkaar weet te sprokkelen.''

Sumba

Van Belzen vertrekt op donderdag 4 oktober naar Sumba. Naast het mountainbiken bezoekt hij daar tijdens zijn verblijf ook de projecten die De 4e Musketier samen met Compassion heeft opgezet. ''Ik zie daardoor direct wat er wordt gedaan met het geld dat ik heb opgehaald. Ook hoop ik het kindje te ontmoeten dat ik via Compassion sponsor'', zegt Lionel enthousiast. Op maandag 15 oktober hoopt hij weer terug te zijn in Nederland. ''Ik kijk er enorm naar uit om op mijn eigen manier de mensen in Indonesië te helpen.'' Mensen die Lionel willen ondersteunen kunnen een gift geven via www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/1912/lionel-van-belzen. Wie meer wil weten over De 4e Musketier of Compassion kan terecht op de websites www.de4emusketier.nl of www.compassion.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief