Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Westkapelle maakt zich op voor Dijkfeest XL

Door: Marijn Riemens algemeen

WESTKAPELLE - Het jaarlijkse Dijkfeest XL in Westkapelle staat weer voor de deur. Het driedaagse evenement vindt dit jaar plaats op de Zeedijk, ter hoogte van monument 'De Tank'. Van woensdag 1 tot en met vrijdag 3 augustus kunnen bezoekers daar onder andere meedoen aan het beach voetvolleytoernooi en met een zelfgemaakte creatie deelnemen aan de bekende zeepkistenrace.

''Het is de eerste keer dat het Dijkfeest XL op de Zeedijk plaatsvindt'', vertelt Rosalie Wisse van Kasteel van Batavia, de horecagelegenheid die het evenement samen met drie Westkappelse sportverenigingen organiseert. ''We hebben bewust gekozen voor deze locatie. Vorig jaar, tijdens de vijfde editie die in de Zuidstraat werd gehouden, moesten we de weg afsluiten en ook waaide het zand dat werd gebruikt voor het beach voetvolleytoernooi in de tuinen van de bewoners. Om het onszelf makkelijker te maken, hebben we er uiteindelijk voor gekozen om het complete programma naar de Zeedijk te verplaatsen'', legt Rosalie uit. ''Bezoekers hebben daar een prachtig uitzicht op zee en kunnen lekker op de dijk zitten. Het terrein voor de spelen bakenen we af met containers, zodat de deelnemers weinig last hebben van de wind. Het is de ideale plek voor het Dijkfeest XL.''

Programma

Net als vorig jaar is het de organisatie van het Dijkfeest XL gelukt om een sportief en sfeervol programma samen te stellen. Voor iedereen is er wat wils. Voetbalvereniging De Noormannen heeft de eer om de zesde editie van het evenement in te luiden. Wie graag een balletje trapt, kan op woensdag 1 augustus terecht in de opgezette pannakooi of met een team van maximaal vier personen meedoen aan het beach voetvolleytoernooi. Een dag later is het de beurt aan korfbalvereniging Stormvogels. De club organiseert verschillende kinderspelen voor kinderen tot twaalf jaar en een beach korfbaltoernooi waar iedereen die zestien jaar of ouder is aan kan deelnemen.

De laatste dag van het Dijkfeest XL heeft echter het grootste aanbod aan activiteiten. Op vrijdagochtend worden de kinderspelen hervat en kunnen bezoekers zandkastelen bouwen of een potje jeu de boules spelen. Net als De Noormannen en de korfballers van Stormvogels draagt ook gymnastiekvereniging Hygiëa met een touwtrekwedstrijd bij aan de organisatie van het evenement. Klimmen en klauteren op een speciaal aangelegde stormbaan is ook mogelijk, maar het hoogtepunt van het Dijkfeest XL is toch wel de jaarlijkse zeepkistenrace die vrijdagmiddag plaatsvindt. Met een zelfgemaakt voertuig dat niet mechanisch wordt aangedreven, rijden deelnemers van de Zeedijk af op jacht naar de eerste plaats. ''Die wedstrijd trekt altijd een groot publiek'', zegt Rosalie enthousiast. ''Er zijn zelfs Duitsers die in januari al bij ons informeren of de zeepkistenrace weer wordt georganiseerd. Dat geeft toch wel aan dat deze wedstrijd erg in trek is bij bezoekers uit binnen- en buitenland.''

Muziek

Naast de vele sportieve activiteiten is er op de laatste dag van het Dijkfeest XL ook genoeg muziek te horen op de Zeedijk. Zo is er speciaal voor de jongste bezoekers een kidsdisco, brengt de akoestische band Woodworks een aantal liederen ten gehore en draait dj Barry Paf, ook wel bekend van de radiozenders Radio538 en 100%NL een aantal sfeervolle plaatjes. Het feest wordt uiteindelijk afgesloten met een knallend vuurwerkspektakel op de Zeedijk en een afterparty in café Kasteel van Batavia. Rosalie Wisse kijkt enorm uit naar het evenement. ''Het worden weer drie gezellige dagen vol spektakel.'' De toegang voor de zesde editie van het Dijkfeest XL is gratis. Wie meer wil weten over de tijden en deelname aan de activiteiten kan terecht op de website www.kasteelvanbatavia.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief