Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Zeeuwse NAC-verdediger jaagt zijn droom na

Door: Marijn Riemens Sport

ARNEMUIDEN - Al op jonge leeftijd wist Jan-Paul van Hecke (18) uit Arnemuiden dat hij profvoetballer wilde worden. Na een ijzersterk jaar met GOES in de hoofdklasse kwam deze droom dichterbij, want in juni maakte hij de overstap naar eredivisieclub NAC Breda.

In Breda sloot Jan-Paul van Hecke zich aan bij de JO19, het hoogste jeugdelftal. Samen met zijn teamgenoten bereidt de Zeeuw zich momenteel voor op de start van de competitie. "We zijn nu twee maanden bezig en het gaat goed", vertelt Van Hecke enthousiast. "Ik ben heel blij met mijn overstap naar NAC. In het begin waren de trainingen wel pittig, maar daar ben ik inmiddels aan gewend. Op voetbaltechnisch gebied ligt het niveau hier een stuk hoger dan bij GOES. Alles gaat net iets sneller. Fysiek heb ik wel een voorsprong, aangezien ik vorig jaar bij de senioren heb gespeeld. Die ervaring komt nu goed van pas."

Techniek

Waar hij bij de Bevelandse ploeg drie keer per week trainde, staat Van Hecke in Breda bijna iedere dag op het trainingsveld. "Bij NAC hebben we ook twee keer per week kracht- en techniektrainingen, die door verschillende trainers worden gegeven. Dat is een groot verschil met GOES", benadrukt de jongeling. "Maar qua speelwijze gaat het er hier hetzelfde aan toe als in Zeeland. De trainer wil verzorgd en aantrekkelijk voetbal spelen en dat was bij GOES niet anders."

Trapveldje

Al van kleins af aan droomt Van Hecke ervan om profvoetballer te worden. Op zijn vijfde liep hij al op de voetbalvelden van voetbalvereniging Arnemuiden en in zijn vrije tijd was de centrale verdediger regelmatig te vinden in De Kooi, een trapveldje vlakbij zijn huis.
Op 11-jarige leeftijd maakte Van Hecke de overstap naar de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ), de club die hij in 2017 verruilde voor GOES. Daar groeide Van Hecke tegen alle verwachtingen in uit tot basisspeler en had hij met zijn sterke spel een belangrijk aandeel in de bekerwinst en de promotie vanuit de hoofdklasse naar de derde divisie.

Brugge

De kwaliteiten van Van Hecke waren ondertussen bij een aantal profclubs niet onopgemerkt gebleven. In december 2017 werkte de rechtspoot al een stage af bij het Belgische Club Brugge. Dat liep op niets uit. Het was een domper voor Van Hecke, maar de teleurstelling verdween snel toen bleek dat NAC onder de indruk was van zijn prestaties. "Net na de winterstop hoorde ik van mijn oude trainer Rogier Veenstra dat NAC geïnteresseerd in mij was", licht hij toe. "Er zijn scouts naar een wedstrijd komen kijken en vervolgens werd ik uitgenodigd voor twee trainingen en een proefwedstrijd. Dat ging best goed, waarna ik begin maart te horen kreeg dat ik mocht blijven."

Drukker

Naast het feit dat hij bij NAC doordeweeks vaker traint, brengt zijn overstap meer veranderingen met zich mee. Bij GOES speelde hij altijd op zondag, terwijl de wedstrijden met NAC JO19 zaterdags worden afgewerkt. Daarnaast krijgt de 18-jarige het doordeweeks een stuk drukker. "Ik volg het CIOS in Goes en reis als de vakantie voorbij is iedere dag op en neer naar Breda. Ik moet best veel lessen missen, omdat ik iedere middag train", stelt Van Hecke. "Vaak ben ik ook laat thuis en moet ik mijn schoolwerk nog maken. Ik heb het er echter graag voor over. Van kleins af aan ben ik dag en nacht met voetbal bezig. Ik wil niets liever dan profvoetballer worden."

Basisplaats

Voordat de competitie begint, spelen Jan-Paul en zijn ploeggenoten een aantal oefenwedstrijden. Van Hecke hoopt in die duels te laten zien dat hij in de basis van NAC JO19 thuishoort. "Ik ga er alles aan doen om een basisplaats te veroveren. Dat is mijn doel voor dit seizoen. Vervolgens hoop ik door te groeien en over een aantal jaar in het eerste te staan. Dat is uiteindelijk mijn droom."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief