De leden van de Gouden Cirkel halen herinneringen op. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De leden van de Gouden Cirkel halen herinneringen op. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Na 60 jaar nog steeds een scoutinggevoel

  algemeen

MIDDELBURG – De oudere scouts van Scouting Gouden Cirkel hadden begin dit jaar een leuk idee: scoutingvrienden van vroeger terugzien. Meer aanleiding was er niet nodig om een reünie te organiseren. Zo’n zeventig oud-leden kwamen zaterdag naar het clubhuis aan de Geersesweg in Middelburg om samen herinneringen op te halen.


Karin Uijl-Alleijn is als oudere scout actief bij Scouting Gouden Cirkel. “Het is een speltak die ik in het leven heb geroepen. We komen eens per maand samen en doen leuke activiteiten.” Dit jaar hield de groep zich onder andere bezig met de organisatie van de reünie, zoals mensen zoeken en contact leggen. Oude logboeken en uniformen zijn van zolders gehaald en er is genoeg eten besteld voor een heerlijke barbecue. Als iedereen gearriveerd is, houdt voorzitter Ron van Klooster een praatje. “De Gouden Cirkel is een groep die iedereen wil verbinden. Dat zie je ook aan het feit dat veel van onze leden zich inzetten in de regioraad en betrokken zijn bij de landelijke organisatie.”

Slaapzak
Verbonden met elkaar zijn deze mensen zeker. Na zestig jaar ziet Jannie van Hoof (80) haar vriendinnen weer terug. Op twaalfjarige leeftijd werd zij lid van de padvindsters. De Gouden Cirkel bestond toen enkel uit meisjes. “We gingen met de fiets op kamp en dan met het pontje over naar Kamperland. Of we fietsten naar Breskens.” Maaike Marijs-Brasser (76) kwam uit een arbeidersgezin: “We hadden het niet breed. Ik had geen slaapzak, ik sliep op een aardappelzak met stro. Maar dat was niet erg, want het was heel gezellig.” Toen ze veertien was, moest Marijs-Brasser van de padvinderij af om te gaan werken. Van Hoof is langer lid geweest en heeft als akela vele opkomsten en kampen meegemaakt. Als ze het fotoboek van Martje van Balen inkijkt, herkent ze bij vele foto’s uit welke tijd ze komen. “We hebben zoveel lol gehad. We maakten fluitenkoorden, stookten vuurtjes en waren lekker buiten.”

Schakel
Scouting Gouden Cirkel is in 1945 toegetreden tot de NPG: Nederlandse Padvindsters Gilde. Daarvoor waren zij, als Nederlands Hervormde groep, lid van de Driehoek. In 1980 kreeg de groep een afdeling voor jongens: luchtverkenners. Jan Willem Jansen is het eerste jeugdlid van die speltak. “We waren een échte scoutinggroep die zich ook bezighield met lucht. We maakten model vliegtuigen en raketten. We gingen bij vliegshows kijken, maar waren vooral buiten bij het clubhuis, dat we eigenhandig hebben gebouwd. Toen deden we niet aan bankhangen, zoals veel scoutinggroepen tegenwoordig doen.” Bij de Gouden Cirkel wordt er soms wel op een bank gehangen, maar het is vooral een hele actieve groep. Met zes speltakken (bevers, welpen, scouts, explorers, stam en oudere scouts) en een actief bestuur bestaat de groep uit negentig leden. Iedereen is een schakel in de gulden liefdesketen, die de hele wereld omvat, zoals hun groepsspreuk luidt. “Dat scoutinggevoel, onderdeel te zijn van de groep,” zegt Bettie Kruisse (86), de oudste reünist van de dag, “gaat nooit meer weg.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief