Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Scholieren in de weer met verkeersveiligheid

Door: Marijn Riemens algemeen

MIDDELBURG - De maand september werd dit jaar door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) uitgeroepen tot 'Zeeuwse maand van de verkeersveiligheid'. In het kader daarvan worden er deze maand in heel de provincie tal van evenementen georganiseerd om leerlingen van basisscholen bewuster te maken van het feit hoe belangrijk veiligheid in het verkeer is. Zo ook in en rondom Studio A58 in Middelburg, waar afgelopen donderdag het 100% Verkeersveilig Event plaatsvond.

Ruim 400 bovenbouwleerlingen van verschillende Walcherse basisscholen waren bij het evenement aanwezig. De bijeenkomst, georganiseerd door het ROVZ, werd tevens gebruikt om het Zeeuws Verkeersveiligheidslabel onder de aandacht van aanwezige leerkrachten te brengen. Presentator van de dag was acteur Michael de Roos, onder andere bekend van de televisieserie Goede Tijden Slechte Tijden. Nadat hij op enthousiaste wijze opende en iedereen welkom heette, nam gedeputeerde Harry van der Maas het woord. Van der Maas, die naast zijn functie bij de Provincie Zeeland ook voorzitter van het ROVZ is, legde de aanwezige leerlingen de reden van de bijeenkomst uit. ''Er vinden nog te veel verkeersongelukken in Zeeland plaats. Ieder ongeluk is er één te veel. Daarom moeten we het verkeer voor iedereen veiliger maken. Het is ontzettend belangrijk dat jullie weten hoe je je in het verkeer moet gedragen.'' Aansluitend op deze woorden liet Nederlands beste BMX-freestyler Dez Maarsen op het podium zien hoe goed hij de controle had over zijn voertuig, waarna de kinderen aan de slag gingen met verschillende activiteiten.

Verkeersquiz

Om de basisschoolleerlingen op een leuke manier bewuster te maken van het belang van verkeersveiligheid, was er in en rondom Studio A58 een parcours van activiteiten uitgezet. Zo namen de kinderen onder andere deel aan een verkeersquiz, liet een remwegdemonstratie hen zien welk effect snelheid heeft op de remweg van een auto en werden zij getest op hun fietsvaardigheid.

Isabel van Sighem en Noa Ortelee, leerlingen uit groep 8 van basisschool De Golfslag lieten hun klasgenoten zien hoe goed zij konden fietsen. De meiden genoten met volle teugen van het verkeersevenement. ''Het is hartstikke leuk om de opdrachten uit te voeren. Op die manier is het veel makkelijker om dingen over het verkeer te leren.'' Hun leeftijdsgenoot Rick van Lomwel, leerling van De Burcht-Rietheim, was het daar roerend mee eens. De jonge inwoner van Oost-Souburg had daarnaast nog een aantal ideeën om het Zeeuwse verkeer te verbeteren. ''Leg geen fietspaden vlak bij wegen aan en zorg voor betere rotondes.''

Fiets4safe

Naast de verkeersquiz, de remwegdemonstratie en de fietsvaardigheidstest kregen de kinderen een demonstratie te zien over veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer. Hierbij werd er speciaal aandacht besteedt aan uitzwenkende delen van tractoren en de dode hoek van grote landbouwvoertuigen. Bij het onderdeel 'Fiets4safe' werd de verkeerskennis van de leerlingen getest aan de hand van gespeelde conflicten tussen automobilisten en fietsers, terwijl de scholieren in 'Het Verkeerslab' in teamverband allerlei verkeerssituaties moesten oplossen. De elfjarige Lars Egas heeft veel van deze activiteiten opgestoken. Er is volgens hem echter maar één simpele manier om het verkeer veiliger te maken. ''Iedereen moet zich gewoon aan de verkeersregels houden.''

Basisscholen

Aan het 100% Verkeersveilig Event namen de volgende basisscholen deel: Acaciahof, Wilgenhof, Petrus Immens en De Stroming uit Middelburg, De Burcht-Rietheim en Het Kompas uit Oost-Souburg, Het Vlot uit Vlissingen, De Golfslag uit Domburg, De Schute uit Biggekerke, De Bergpadschool uit Grijpskerke en 't Paalhoofd uit Zoutelande.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief