Een foto uit 1918 van medewerkers op de afdeling hulzenfabriek.
Een foto uit 1918 van medewerkers op de afdeling hulzenfabriek. Foto: Archief Lumileds

125-jarig Lumileds Middelburg heeft iedere crisis overwonnen

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

MIDDELBURG – Lumileds Middelburg viert het 125-jarig bestaan. Door innovatie heeft de fabriek, voorheen bekend als Vitrite, altijd een belangrijke positie op de markt voor lampvoeten gehad. De lampcomponenten die Lumileds Middelburg maakt, verspreiden zich over de hele wereld. "Grote kans dat in jouw auto onderdelen zitten", zegt directeur Michel Klijn.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw ontwikkelden Johan en Cornelis Boudewijnse samen met Marinus van der Leijé kooldraadlampen. Voor de lampen kochten zij lampvoeten in bij een Engelse onderneming. Vanwege de problemen met octrooien in Engeland werd de fabriek voor lampvoeten overgebracht naar Middelburg. Aan de Maïsbaai, in de gebouwen van de voormalige Middelburgsche Commercie Compagnie, werd in 1893 The Vitrite Works Ltd. opgericht.

Zwaar

“Er werden allerlei lampvoeten gemaakt. 45 man werkten ieder zo’n zestig uur per week,” vertelt directeur Michel Klijn. “Het werk was rond 1900 heel zwaar. De werknemers moesten bijvoorbeeld met hun hele gewicht aan de glaspers gaan hangen om hem naar beneden te trekken.”

Vitaal

Michel Klijn is sinds 1 juni van dit jaar directeur van het bedrijf. Hij kent Lumileds Middelburg door en door, omdat hij jarenlang op verschillende posities binnen het bedrijf gewerkt heeft. Met zijn ervaring als adviseur voor soortgelijke fabrieken in Europa heeft hij veel kennis waarmee hij Lumileds verder wil brengen. “Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor veiligheid en ergonomie.” Lumileds neemt deel aan De Vitale Revolutie, een net opgestart initiatief van de gemeente Middelburg, waarbinnen gemeente, provincie, onderwijs, ondernemers en inwoners van Zeeland samenwerken aan een gezonde leefomgeving. De eerste initiatieven zijn gericht op de Middelburgse wijk Dauwendaele en Bedrijventerrein Arnestein.

Efficiënt

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw waren de lampvoeten niet aan te slepen. In de hoogtijdagen van de fabriek waren er soms wel duizend man werkzaam. Nu zijn dat nog honderdveertig FTE (fulltime eenheden). “Sinds 1970 zit Vitrite op Bedrijventerrein Arnestein. Met de huidige moderne machines kunnen we veel efficiënter werken en is er minder ruimte nodig. Vandaar dat niet alle ruimte op het terrein benut wordt, wat kansen geeft voor de toekomst”.

Tegenslagen

De fabriek heeft tijdens het gehele bestaan een aantal tegenslagen gehad en overwonnen. Zo was er tijdens de oorlogen schaarste aan materialen en tijdens de economische crisis kromp de afzetmarkt. “Door innovatie hebben we tijdens iedere crisis het hoofd boven water kunnen houden. De inzet en motivatie van de werknemers is daarbij heel belangrijk gebleken.”

LED

Tegenwoordig richt Lumileds Middelburg zich met name op de productie van onderdelen voor autoverlichting. “Veertig procent van de nieuwe auto’s heeft componenten uit Middelburg in de lampensets zitten.” De sterke en schokbestendige lampcaps worden gemaakt van kunststof en chroomstaal. De klantfabrieken zijn gevestigd in Duitsland, Polen en Frankrijk. “Alles draait om verlichting en LED heeft de toekomst. Daarom richten we ons op het vermarkten van onze kennis en kunde buiten de autobranche. Er lopen diverse onderzoeken naar nieuwe producten met de LED-afdelingen van Lumileds.”

Productie

Lumileds Middelburg draait 24 uur per dag. Ook tijdens de open dag voor genodigden, waarbij gepensioneerden van Lumileds actief betrokken zijn. De genodigden krijgen via een looproute door de fabriek alle onderdelen van de productie te zien. “Alleen tijdens Kerst, Nieuwjaar en soms Pasen leggen we de productie stil. In de zomer gaan we ook een paar dagen dicht voor onderhoud. Al met al draaien we zo’n 355 tot 360 dagen per jaar.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Michel Klijn is sinds deze zomer directeur van Lumileds.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief