Chris Maas (links) en Pieter Wisse.
Chris Maas (links) en Pieter Wisse. (Foto: Eugène de Kok)

Oppositiepartijen Veere: 'Geen maatje minder, maar miljoenen voor nieuwe voorzieningen'

BIGGEKERKE - Niks geen maatje minder, maar alle plannen voor nieuwe multifunctionele voorzieningen in de kernen realiseren.


Dat is de boodschap van een initiatiefvoorstel van PvdA/GroenLinks en het CDA in de gemeente Veere. “Ik betaal liever iets meer, dan dat ik in de goedkoopste gemeente van Zeeland woon waar straks niets meer is”, zegt Pieter Wisse van het CDA.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorig jaar gezegd dat de kosten voor nieuwe voorzieningen in Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle (fase één) en Domburg, Koudekerke, Meliskerke, Veere en Vrouwenpolder (fase twee) duurder zijn dan verwacht. Het gaat Veere namelijk geen twintig, maar zeker veertig miljoen euro kosten. Stijgende bouwkosten zijn een belangrijke oorzaak.

Wensen

Het college heeft aan inwoners die in de eerste fase hebben meegedacht gevraagd of de wensenlijstjes kleiner mogen. “Zo’n maatje minder is dodelijk voor het enthousiasme van die mensen”, zegt Chris Maas van PvdA/GroenLinks. “Zij hebben mee mogen denken en dan zeg je opeens dat het allemaal niet kan.”

Schuld

Hoewel zowel Wisse als Maas vraagtekens heeft bij het bedrag van veertig miljoen euro denken ze dat alles kan worden gerealiseerd als het toch zoveel zou kosten. “Stel dat je in één keer leent, wat niet nodig is, dan krijg je een hogere schuld, maar is dat zo erg? We zijn een financieel gezonde gemeente en hebben een lage schuld in vergelijking met andere”, aldus Wisse. “En nu kun je lenen tegen een historisch lage rente. Wij denken dan ook dat je tempo moet maken. We willen gelukkige en gezonde inwoners”, vult Maas aan.

Dorpshuis

De twee fractievoorzitters denken bovendien dat andere partijen kunnen helpen. Bij de nieuwe voorziening voor de basisschool De Schute en het dorpshuis in Biggekerke heeft woningcorporatie Zeeuwland bijvoorbeeld de helft betaald. “Dat kunnen ze misschien ergens anders ook doen. En OOS in Serooskerke is ook een partij die veel wil doen. Daar moet je onder bepaalde voorwaarden gebruik van maken”, zegt Wisse.

Toeristenbelasting

Verder kun je volgens de twee denken aan een hogere toeristenbelasting, hogere parkeertarieven langs de kust, een kleine stijging van de belastingen voor inwoners en zou je nog eens kritisch kunnen kijken naar andere uitgaven. Dat zijn zaken die bij de kadernota voor 2019 aan de orde kunnen komen.

De twee partijen hebben hun initiatiefvoorstel ingediend. Het is gebruikelijk dat het college de tijd krijgt om erover na te denken en erop te reageren. Maas en Wisse hopen dat er volgende maand in de gemeenteraad over kan worden gesproken.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief