Het oude stadhuis op de Markt in Middelburg.
Het oude stadhuis op de Markt in Middelburg.

Vier Middelburgers geridderd in oude stadhuis

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - In het oude stadhuis aan de Markt in Middelburg hebben elf inwoners van de gemeente vrijdag een lintje gekregen. Ad Oele, Peter de Doelder, Ad van de Kreeke en Cornelis Heijkoop zijn geridderd. Mathilda Dé Filippis-Verstraeten, Helmi Hanssen-Aggenbach, Elizabeth van der Heijden-van der Werff, Josée van Lent, Elisabeth Slabber-Theune, Jannetje Stam-Eerland en Pieter de Bruin zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg reikte de koninklijke onderscheidingen tijdens de feestelijke bijeenkomst uit.

Molenman

De 74-jarige ‘molenman’ Ad Oele begon zijn vrijwilligerswerk al in 1962. Als hoofdwerktuigkundige bij P&O Nedlloyd werd hij stagebegeleider. Inmiddels zet hij zich ook al vele jaren op allerlei manieren in voor behoud van de molen als cultureel erfgoed. Hij is al vijftien jaar de motor van het gilde van Vrijwillige Molenaars. ‘Het voortbestaan van het gilde in Zeeland is voor het overgrote deel aan zijn inzet te danken’, laat de gemeente Middelburg weten.
Sinds 1994 is hij de molenaar van De Koning in Middelburg en lid van de Vereniging De Zeeuwse Molen. Ook schreef hij twee boeken over molens en is hij lid van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

Maritiem

Cornelis Heijkoop (71) heeft sinds de jaren ’70 een breed scala aan maritieme activiteiten uitgevoerd. ‘Rollen als voorzitter, verslaggever, adviseur, projectleider en suppoost voert hij op regionaal en provinciaal niveau uit met een hoge mate van betrokkenheid’, aldus de gemeente Middelburg. ‘Zijn publicaties en lezingen hebben een landelijke uitstraling en hij wordt dé auteur op het gebied van maritieme historie genoemd.’ Ook was hij onder meer bijna veertig jaar betrokken bij Lekko, de vereniging van belangstellenden voor de scheepvaart.
Sinds 1995 is hij adviseur/projectleider Wrakopruiming Westerschelde voor Rijkswaterstaat Zeeland, sinds 2001 voorzitter bij Stichting Bunkerbehoud en sinds 1980 publicist bij tijdschrift Den Spiegel van de Vereniging Vrienden van het MuZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen. Ook was hij betrokken bij de plaatsing van de Biber (mini-onderzeeër) op de groene boulevard in Vlissingen.

Zorg

Pieter van de Kreeke (71) heeft een breed scala aan vrijwilligersactiviteiten op zijn naam staan. De voormalig directeur van patiëntenorganisatie Klaverblad Zeeland was onder meer lid van de Wmo-adviesraad Middelburg, raadslid voor D66 Middelburg, secretaris en vice-voorzitter Watersportvereniging Jachtclub Veere en lid van de klankbordgroep voor de Commissie Toekomstige Zorg. Sinds 2017 is hij secretaris van de Stichting Zeeuws Orkest;

Huisarts

Als huisarts was Peter de Doelder (65) betrokken bij allerlei initiatieven op medisch gebied. Zo heeft hij in 2003 de Huisartsenpost Zeeland opgericht, werd hij in 2016 voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Kring Zeeland en was hij vele jaren medisch begeleider bij allerlei sportinitiatieven. ‘Hij speelde jarenlang een prominente rol in de huisartsenzorg in Zeeland en vormde de belangrijkste schakel met de landelijke organisatie van huisartsen.’

Voor zijn politieke inspanningen is De Doelder vorig jaar al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vele jaren fractievoorzitter en raadslid geweest voor PvdA Middelburg. Verder is hij onder meer al jaren pleegouder en voorzitter van het Jeugdsportfonds Zeeland en het Jeugdcultuurfonds Zeeland.

Handwerk

Jannetje Stam-Eerland (90) is ondanks haar respectabele leeftijd nog steeds vrijwilliger. Ze heeft allerlei taken op zich genomen door de jaren heen. Al 21 jaar zet ze zich in voor zorgcentrum Het Gasthuis in Middelburg en ze maakt handwerk voor goede doelen.

Dauwendaele

Mathilda Dé Filippis-Verstraeten (77) is sinds 2001 betrokken bij Open Club Dauwendaele als oprichter, voorzitter en vrijwilliger. Ook was ze in 2012 oprichter en sindsdien leidinggevende en voorzitter van Activiteitencentrum Dauwendaele.

Vrouwennetwerk

Helmi Hanssen-Aggenbach (77) is al sinds 1965 vrijwilliger, onder meer als coach bij Hockeyclub Middelburg, secretaris bij de R.K. kerk in Middelburg, organisator en wedstrijdleider bridge voor Vrouwennetwerk in Middelburg en bij de Middelburgse Sociëteit.

Klederdracht

Elizabeth van der Heijden-van der Werff (74) is sinds 1996 vrijwilliger bij Stichting Het Walcherse Costuum en sinds 2000 lid van het dagelijks bestuur van de Stichting De Zeeuwse Streekdrachten. Sinds 2000 is ze lid van de kledingcommissie van de Vereniging tot instandhouding van het Zeeuws Cultureel Erfgoed (Ons Boere goed). ‘Deze commissie ziet erop toe dat de Zeeuwse dracht op de juiste wijze wordt gedragen. Ze wordt vanuit deze hoedanigheid veelvuldig benaderd voor advies en heeft een grote bijdrage geleverd aan het Zeeuws cultureel erfgoed.’

Ook was ze tussen 2008 en 2016 ouderling van de Protestantse Gemeente Kleverskerke.

Nieuw Middelburg

Josée van Lent (65) zet zich al sinds 1984 in voor haar wijk Nieuw Middelburg, onder meer als lid van de wijkbeheergroep, klankbordgroep en verschillende werkgroepen. ‘Ze is een warme, sprankelende, betrokken en actieve bewoner en heeft het vermogen om mensen mee te krijgen en te verbinden. Ze is altijd bereid mee te helpen en wordt ook wel 'de ogen en oren' van Nieuw Middelburg genoemd.’

Arnemuiden

Elisabeth Slabber-Theune (67) is onder meer al vanaf 1979 vrijwilliger bij de Oranjevereniging Arnemuiden. Ook is ze betrokken bij korfbalvereniging TOP in Arnemuiden en vroeger actief lid van de ouderraad van de Openbare School in Arnemuiden. ‘Vanuit haar hoofdfunctie, van 1999 tot 2017, als medewerker van de huisartsenpost Arnemuiden en Apotheek Welsinge in Arnemuiden heeft zij ook op een bijzondere wijze en met veel toewijding haar werkzaamheden verricht.’

't Zand-Stromenwijk

Pieter de Bruin (59) is al sinds 1995 zeer betrokken bij de leefbaarheid, veiligheid en samenleving in de wijk ’t Zand-Stromenwijk. ‘Hij heeft daarbij het vermogen om vanuit een breder perspectief naar situaties te kijken en uit te gaan van het algemeen belang.’ Hij is onder meer adviseur, initiatiefnemer en nauw betrokken bij de totstandkoming van Park Toorenvliedt in Middelburg en het Labyrint, voorzitter van de verkeerswerkgroep 't Zand-Stromenwijk en onderhoudsman. Zo’n twintig jaar is hij betrokken bij de Doopsgezinde Gemeente Walcheren. Daarnaast was hij zeven jaar vrijwilliger bij Vijvervreugd, nu Arduin, en ruim drie jaar vrijwilliger op het gebied van natuureducatie bij de Klimopschool in Middelburg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief