GFT afval scheiden vuilnis_342288611.jpg
GFT afval scheiden vuilnis_342288611.jpg (Foto: Shutterstock)

LPM wil dat openingen containers hetzelfde blijven

MIDDELBURG - De Lokale Partij Middelburg (LPM) zet grote vraagtekens bij de plannen van de gemeente Middelburg om het scheiden van afval te stimuleren.


Fractievoorzitter Piet Kraan zegt veel vragen en klachten te hebben gehad van inwoners, nadat de gemeente Middelburg begin april een brief over het invoeren van diftar had verstuurd. Vooral het plan om de openingen van de ondergrondse containers te verkleinen van zestig naar veertig liter roept veel vragen op. Kraan zegt dat inwoners, ook als zij hun afval goed scheiden, daardoor meer plastic vuilniszakken nodig hebben.

Aanbieden

Middelburg wil inwoners vanaf 1 januari per keer dat ze restafval aanbieden laten betalen. “Als het aantal malen dat restafval wordt aangeboden ook na goede scheiding weinig of niet vermindert, betalen inwoners toch net zoveel als voorheen of zelfs meer”, schrijft Kraan in zijn vragen aan het college.

Tongen

Hij vindt het geen goede prikkel voor Middelburgers dat ze hoogstens hetzelfde (en misschien zelfs meer) gaan betalen aan afvalkosten. “Boze tongen beweren dat het op deze manier niets te maken heeft met verduurzaming, maar alles met het vasthouden aan of verhogen van inkomsten uit afvalinzameling.”

Stimuleren

Hij vindt het meer op sanctiebeleid lijken dan op het stimuleren van afvalscheiding. Kraan denkt bovendien dat de hoeveelheid zwerfafval hierdoor toeneemt. Hij wil dat het college het verkleinen van de openingen terugdraait of gaat werken met lagere tarieven. De nieuwe manier van afvalscheiding moet op 1 januari 2020 ingaan.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief