Het team van PMC In Balans.
Het team van PMC In Balans. Foto: Marielja ten Bruggencate

PMC In Balans heeft veel expertise in huis

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

KOUDEKERKE - In het jaar 2000 gingen vier fysiotherapeuten samen in een maatschap: Paramedisch Centrum In Balans, ofwel PMC In Balans, was ontstaan. Vanuit de hoofdgedachte meerdere therapievormen onder een dak te hebben, vormt de fysiotherapie samen met ergotherapie, huidtherapie en oefentherapie één geheel. 

Oost-Souburg was de eerste locatie van PMC In Balans. Al snel volgde in Nieuw- en Sint Joosland een nevenvestiging. Sinds 2005 zit PMC In Balans samen met de huisartsenpraktijk en apotheek in Arnemuiden onder een dak. 
 

Zelfredzaamheid

Drie jaar later, in 2008, kwam er een locatie bij, namelijk in de woonwijk Mortiere in Middelburg. Ook hier is de praktijk onderdeel van een gezondheidscentrum, waar ook huisartsen, diëtisten en de podotherapeut gevestigd zijn. Contact is op die manier snel gelegd en dat levert de patiënt voordeel op. De specialisten werken onderling veel samen, zodat zij vanuit hun specialisme elkaar kunnen aanvullen. Het OCA-revalidatietraject is hiervan een voorbeeld. Een multidisciplinair team - bestaande uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog - ondersteunt de cliënt bij het leren omgaan met chronische pijn. "Cliënten kunnen dankzij het OCA-traject beter inschatten wat ze wel en niet aankunnen, dat geeft hen meer zelfredzaamheid", zegt bedrijfsfysiotherapeut Guido Barentsen.
In 2013 vond de fusie met Fysiotherapiepraktijk Koudekerke plaats. PMC In Balans bestond vanaf dat moment uit acht locaties, verspreid over Walcheren. Er is altijd wel een vestiging in de buurt, waardoor de zorg dicht bij de mensen komt. Bovendien leggen de fysiotherapeuten ook huisbezoeken af. 
 

Kennis

PMC In Balans investeert in opleiding en innovatie. Er zijn 5 fysiotherapeuten bezig met hun master. Ivonne van Halen is een van de 7 fysiotherapeuten die hun masteropleiding al behaald hebben. "Dankzij mijn master bekkenfysiotherapie kan ik deelnemen aan het Zeeuws Bekkenfysiotherapeuten Team, waar bekkentherapeuten uit heel Zeeland kennis met elkaar uitwisselen." De ontwikkeling in de gezondheidszorg gaat enorm snel. Kwaliteit kan pas geleverd worden als daar de benodigde kennis voor in huis is. Deelname aan bijvoorbeeld het ParkinsonNet, het SchouderNetwerkZeeland en de Sportkliniek in het ADRZ, is belangrijk om patiënten de beste zorg te kunnen bieden. Het opleiden van fysiotherapeuten in spé hoort ook bij het vergaren en vergroten van kennis. Dennis Hagenaars begeleidt stagiaires: 'Als manueeltherapeut help ik mensen met uiteenlopende klachten. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om een goede stagebegeleider te hebben. Ik vind het een mooie uitdaging om zowel de stagiaire als de mensen met klachten te helpen.' 
 

Kleinschalig

Naast de 30 fysiotherapeuten zijn er nog veel meer mensen werkzaam bij PMC In Balans. Zo zijn er 2 ergotherapeuten, een Cesar-oefentherapeut, een huidtherapeut, 9 mensen voor secretariële ondersteuning, 3 interieurverzorgers en 9 vrijwillige chauffeurs die de Haal- en Brengservice mogelijk maken. Zo kunnen patiënten die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan, naar de praktijk komen voor het revalidatieprogramma. Dan is er ook nog bewegingswetenschapper Esmee Vleugel. "Ik ben vooral bezig met het analyseren van de data die door de therapeuten wordt verzameld over de voortgang van de behandelingen en de tevredenheid van patiënten. Hierdoor krijgt de praktijk informatie over de kwaliteit van de zorg en kunnen de therapeuten zo efficiënt mogelijk werken." Dankzij de groei heeft PMC In Balans veel expertise in huis om patiënten de juiste zorg te kunnen bieden. Toch is het geen zorgfabriek geworden. Door de verspreiding over 8 locaties heeft iedere praktijkruimte de kleinschalige sfeer behouden. De drempel om hulp te vragen is laag, want mensen mogen altijd binnen komen lopen, ook zonder verwijzing van een arts. 

Kijk voor meer informatie over PMC In Balans op www.pmcinbalans.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief