De koren treden op allerlei locaties in Middelburg op.
De koren treden op allerlei locaties in Middelburg op. Archieffoto

Minder zangers op Middelburg VÓLkoren

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG – Op zaterdag 1 juni begint de 21e editie van Middelburg VÓLkoren. In het Hemelvaartsweekeinde is er weer gezang te horen in de straten van Middelburg. Wel zijn er door Hemelvaart minder gezelschappen in de gelegenheid om te komen, vertelt de nieuwe festivalvoorzitter Wim Bos.

Er zijn dit jaar geen buitenlandse koren aanwezig op het festival. Toch komen er nog zo'n 165 groepen naar Middelburg, verspreid over 27 locaties. Een andere datum is volgens Bos geen optie, omdat het festival traditiegetrouw plaatsvindt in het eerste weekeinde van juni.

Tienduizend

Hoeveel bezoekers er komen is volgens Bos lastig in te schatten. "Er zijn ongeveer zesduizend koorleden. Als zij allemaal één of twee bezoekers meenemen, dan zitten we al op tienduizend", berekent de voorzitter. "Dan moeten we nog de toeristen en de bezoekers uit de omgeving meerekenen, dus ik verwacht rond de vijftienduizend bezoekers."

Nieuw

De werkgroep van het festival, die alles coördineert en organiseert, bestaat uit acht vrijwilligers. Wim Bos is dit jaar voor het eerst voorzitter. "Dat vind ik wel spannend, maar ik heb veel vertrouwen in de groep waarmee ik samenwerk. Mijn vrouw is ook voorzitter geweest, ik kende deze club dus al. Vijf à zes jaar geleden reed ik al met mijn auto met muziekstandaards rond. Dit jaar ben ik gevraagd als voorzitter."

Groeien

Het festival heeft een flinke groei doorgemaakt sinds het begin in 1999. Volgens Bos werken veel koren naar het festival toe. "VÓLkoren zoekt al langere tijd naar extra locaties, zodat het festival kan blijven groeien. Maar we zien ook dat het aantal koren en bezoekers zich begint te stabiliseren. We merken dat we nu op ons max zitten."

Sfeer

"Het is gezellig en ontspannen in de stad tijdens het festival en we krijgen veel positieve reacties van bezoekers en koorleden", verklaart Bos de reden van het succes van VÓLkoren. Over de toekomst is hij positief. "Ik verwacht dat we nog wel een aantal jaar door kunnen. En volgend jaar valt het festival weer op een gunstigere datum, waardoor er naar verwachting meer bezoekers komen." Alleen het weer kan het festival nog in de weg zitten. "Als het te warm is, liggen de mensen op het strand en als het regent, komen ze ook minder snel. Dat wordt nog even spannend."

Meer informatie

Het programma van het festival is te vinden op www.middelburgvolkoren.nl.

BIJDRAGE CÉDRIC BROODMAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief