Het jong heeft een mooi uitzicht over Middelburg.
Het jong heeft een mooi uitzicht over Middelburg. Foto: Bas de Maat

Slechtvalk kruipt uit ei in Lange Jan

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Het eerste ei van het paar slechtvalken, dat een nest heeft gemaakt in de Lange Jan in Middelburg, is uitgekomen. 

'Het jong is ongeveer twaalf dagen oud', laat de gemeente Middelburg woensdag weten. Volgende week voorzien vrijwilligers van de Werkgroep Roofvogels Zeeland de vogel van een kleurring. Hiermee kan de jonge slechtvalk gevolgd worden als hij het nest verlaat.

In het nest in de toren lagen oorspronkelijk nog drie eieren. 'Eén zal er niet meer uitkomen en twee andere eieren zijn verdwenen.' 

Vlaggen

Om de broedende slechtvalken niet te storen, vlagt de gemeente Middelburg momenteel niet vanaf de Lange Jan. De afgelopen jaren hebben slechtvalken vaker nesten gehad in de Lange Jan, maar voordat de eieren uitkwamen, verlieten zij steeds het nest. Vorig jaar was het leven in het nest ook via een camera te volgen. 'Die camera leerde dat het ophangen en weghalen van vlaggen de vogels dusdanig stoorde dat de ouders soms urenlang het nest verlieten. De eieren kwamen vervolgens nooit uit.'

Maatregel

Hoewel de slechtvalk, met ongeveer tweehonderd broedparen in heel Nederland, volgens de gemeente niet meer zeldzaam is, komt een broedend stel binnen stadsgrenzen nog altijd weinig voor. Na dit broedseizoen wordt bekeken of de maatregel met het tijdelijk stoppen met vlaggen effectief was en hoe de gemeente daarmee dan de komende jaren moet omgaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief