Afbeelding
Foto: Wim van Belzen

Arnemuidse schrijfster presenteert eerste boek

Door: Marijn Riemens algemeen

ARNEMUIDEN - Jannie van Belzen-Poortvliet (71) uit Arnemuiden publiceert op zaterdag 5 oktober haar roman 'Een goede buur, een verre vriend'. De presentatie van het drukwerk vindt plaats in dorpshuis De Arne in de woonplaats van de schrijfster. Het is voor Jannie de eerste keer dat ze een boek onder de aandacht van geïnteresseerd publiek brengt.

''Verhalen schrijven is iets dat ik al sinds mijn jonge jaren doe'', vertelt Jannie enthousiast. Ze noemt zichzelf een hobbyschrijfster. ''Ik schreef vroeger graag in schriftjes en bewaarde die allemaal. Toen ik uit huis ging en in Harderwijk werkte, hield ik door middel van brieven contact met mijn moeder. Daarin liet ik mijn fantasie de loop. Ik hou ervan om dingen op papier te zetten.'' Het plan om een boek op de markt te brengen, ontstond echter pas vijftien jaar geleden. ''Ik kwam toen in contact met een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was bij een Joodse familie'', legt Jannie uit. ''Zij vertelde mij dat de Duitsers deze mensen gevangen hadden genomen. Het gezin is daarna in een concentratiekamp om het leven gekomen. Dat greep mij ontzettend aan. Ik heb mezelf daarna meer in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog verdiept. Vervolgens ben ik erover gaan schrijven. Dat is ongeveer zes jaar geleden begonnen.''

Buren
De hobbyschrijfster nam dus ruim de tijd om haar verhaal op papier te zetten. Het drukwerk kreeg als titel 'Een goede buur, een verre vriend'. ''Ik had vroeger Hindoestaanse buren. Zij hingen een ander geloof aan dan ik doe'', zegt Jannie. ''De nazi's vervolgden in de Tweede Wereldoorlog hun Joodse buren om hun geloof. Ik vind dat je ondanks verschil in religie elkaar als naasten met respect moet behandelen. Vandaar dat mijn roman de titel 'Een goede buur, een verre vriend' draagt.'' In het boek dat Jannie schreef, zijn waargebeurde feiten over de Jodenvervolging uit de Tweede Wereldoorlog verwerkt. ''In het verhaal spelen deze gebeurtenissen zich in een andere omgeving af, namelijk in en rondom mijn woonplaats Arnemuiden. Dat is in mijn ogen een uniek element van het boek'', aldus Jannie.

Rachel
Het Joodse meisje Rachel Polak is de hoofdpersoon in het verhaal. Zij woont in het midden van het land. Rachel duikt met behulp van haar buren onder in Zeeland, nadat haar familie door de Duitsers is afgevoerd. Alleen Rachels zusje overleeft uiteindelijk het concentratiekamp. De rest van haar familie overlijdt. Polak trouwt met een Zeeuwse boer en samen krijgen ze drie kinderen. Met haar dochter maakt Rachel in de jaren'60 een reis door het beloofde land Israël. Een bezoek aan een kibboets zorgt ervoor dat herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer naar boven komen. In het boek van Jannie lees je hoe Rachel uiteindelijk haar oorlogsverleden verwerkt.

Presentatie
De presentatie van Jannies roman begint om 10.00 uur. Een aantal betrokkenen komen aan het woord, waarna de schrijfster zelf de eerste exemplaren uitreikt. 'Een goede buur, een verre vriend' is na de publicatie te koop bij boekhandel De Ramshoorn in Goes. Deze organisatie is ook de uitgever van Jannies boek. Het drukwerk is eveneens te vinden in het assortiment van de Primera in Arnemuiden, De Drukkerij en de Middelburgse boekhandel Den Hertog.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief