Een bolus mocht niet ontbreken tijdens het bezoek van Reinier van Zutphen. FOTO JESSICA ROVERS
Een bolus mocht niet ontbreken tijdens het bezoek van Reinier van Zutphen. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Nationale ombudsman wil het echte verhaal horen

Door: Eugene de Kok Algemeen

KAPELLE – De nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat sinds 2016 twee keer per jaar op reis naar een provincie. Vorige week was hij in Zeeland. Met de Zeeuwse ombudsman, Gertjan van der Brugge, sprak hij mensen in onder meer Middelburg, Goes en Kapelle over bijvoorbeeld de gemeente en Belastingdienst.

Reinier van Zutphen ging in gesprek met inwoners, maar hij legde ook werkbezoeken af bij verschillende instanties. Hij ging bijvoorbeeld langs bij Sabewa Zeeland, de ZLTO en het project Zeeland zonder Zelfmoord. Bovendien bezocht hij het veteranencafé in Vlissingen.

Burgemeesters

Verder ging hij met kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, substituut-ombudsman Joyce Sylvester en de Zeeuwse ombudsman in gesprek met Zeeuwse burgemeesters over lopende zaken in hun gemeenten.

Op de parkeerplaats voor de Jumbo in Kapelle legde Van Zutphen donderdag uit dat hij op tournee gaat, omdat veel mensen de afstand tot Den Haag groot vinden.

Helpen

In zijn pop-up-huiskamer kunnen hij en zijn team mensen met problemen soms meteen helpen. “Er komen ontzettend veel mensen op ons af met allerlei verschillende dingen. Overal waar we komen staan mensen te wachten, die net niet over de drempel zijn gestapt om naar een instantie te bellen. Omdat wij op deze manier makkelijk toegankelijk zijn, komen ze bij ons met hun vragen.”

Organiseren

Zeeland is de negende provincie die de ombudsman bezoekt. “Ik ben in 2015 ombudsman geworden en nadat ik één provinciebezoek had afgelegd, dacht ik: ‘Dat moet ik ieder half jaar doen. Inmiddels zijn we steeds beter geworden in het organiseren.”

CBR

Volgens Van Zutphen zijn de problemen in relatie tot de overheid in Zeeland niet anders dan in andere provincies. “We krijgen veel vragen over lokale belastingen, wegenonderhoud, bestemmingsplannen en vergunningen én over het CBR. Het is heel divers. Alle zaken waar mensen in Nederland mee te maken krijgen, komen hier ook langs. In Zeeuws-Vlaanderen kreeg ik het stuk 'Het verdriet van Zeeuws-Vlaanderen' uitgereikt met daarin problemen die zij hebben. Omdat het afgelegen ligt van de rest wordt dat gevoeld in de portemonnee. Het gaat om veel geld. Daar ben ik van geschrokken. Er zijn mensen bij die duizend euro per jaar aan tol betalen. Dan snap je ineens beter wat mensen voelen. Dat is ook de opzet van de tournee, we willen gezichten zien en het echte verhaal horen. Op deze manier kunnen we veel beter een beeld krijgen van de omstandigheden. Het is op deze manier veel makkelijker om mee te voelen dan wanneer je het alleen op papier leest.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief