Bezoekers van War, Wings & Concrete krijgen uitleg over een oorlogsvliegtuig. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Bezoekers van War, Wings & Concrete krijgen uitleg over een oorlogsvliegtuig. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

War, Wings & Concrete helpt verhaal vertellen

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN – Stichting Wings to Victory en Stichting Festung Walcheren organiseerden vrijdag en zaterdag voor het eerst War, Wings & Concrete. Bunker R630 aan de Tweede Binnenhavenweg in Vlissingen en de naastgelegen Lasloods vormden de ideale locatie voor het evenement in het kader van de 75-jarige herdenking van de bevrijding en Slag om de Schelde.

Secretaris Aart Walraven van stichting Wings to Victory vertelt dat het evenement mooi tot zijn recht komt in de onlangs helemaal gerestaureerde Lasloods in de Vlissingse binnenhaven. “Dit is een kleine opzet en we kunnen hier de activiteiten waarmee we ons als stichting bezighouden goed presenteren.”

Wrakstukken
Stichting Wings to Victory beheert onder andere een database die gevormd is uit onderzoek naar wrakstukken van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden. “Tot op de dag van vandaag worden er wrakstukken gevonden, bijvoorbeeld door vissers en duikers. Zo zijn we ook in contact gekomen met Patrick Sloot, de voorzitter van Festung Walcheren. Hij vond tijdens het duiken een vliegtuigwrak en nam contact met ons op.”

Verhalen
Vrijwilligers onderzoeken de vliegtuigonderdelen en proberen na te gaan uit welk vliegtuig het afkomstig is. Als dat achterhaald kan worden, kunnen vaak ook de piloot en andere inzittenden achterhaald worden. “Alle onderdelen zijn genummerd”, legt Willem Visser uit. “Aan de hand van die nummers kan het vliegtuigtype teruggehaald worden en zo ook de vliegenier. Met deze gegevens kunnen we nabestaanden vertellen wat er gebeurd is.” Contact onderhouden met nabestaanden is een andere taak die de stichting op zich heeft genomen. De persoonlijke verhalen worden opgeschreven en zo levendig gehouden.

Tijdens War, Wings & Concrete vonden er verschillende lezingen plaats waarin die persoonlijke verhalen aan bod kwamen. Ook kon jong en oud op zowel de vrijdag als zaterdag genieten van allerlei soorten vliegtuigen. Leden van re-enactmentgroepen bedienden, gekleed in originele uniformen uit de oorlog, radio's uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en reden rond in een origineel legervoertuig. De tentoonstellingen gaven een beeld van onder andere de Royal Air Force tijdens de Slag om de Schelde en vrouwen in de oorlog.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief