Cinema Middelburg staat een dag in het teken van Europa
Een beeld uit de roadmovie 'Take me somewhere nice'. FOTO EMO WEEMHOFF
Een beeld uit de roadmovie 'Take me somewhere nice'. FOTO EMO WEEMHOFF (Foto: Emo Weemhoff)

Cinema Middelburg staat een dag in het teken van Europa

MIDDELBURG - Cinema Middelburg staat volgende week dinsdag (19 november) de hele dag in het teken van de Europese Unie. In samenwerking met de Europese Commissie is tijdens het festival #EUandme een programma te zien met korte films van talenten en gerenommeerde namen, de roadmovie ‘Take me somewhere nice’ en er is bovendien een filmworkshop van Raimond van Soest. Alles is gratis toegankelijk.


Het programma met korte films draait vijf keer, drie keer voor scholieren en twee keer, om 15.00 uur en 17.00 uur, voor iedereen. Alle films gaan op de een of andere manier over Europa. “Dit festival past op meerdere manieren goed bij ons”, zegt directeur Simon Blaas. Cinema Middelburg is bijvoorbeeld aangesloten bij het netwerk Europa Cinemas. “We hebben daardoor altijd extra aandacht voor films uit Europa. Bovendien hebben we veel oog voor jonge filmmakers.”

Namen

Zeven van de twaalf films zijn gemaakt door jonge regisseurs uit verschillende landen in Europa, vijf door meer ervaren namen. Alle films belichten op hun eigen, kunstzinnige manier een bepaald Europees thema, zoals reizen, werken en mensenrechten. Na afloop van elke ronde blikt filmwetenschapper Jeanine Naerebout terug op de films.

Bosnië

‘s Avonds om 20.00 uur wordt als kers op de taart de veelgeprezen Europese roadmovie ‘Take me somewhere nice’ vertoond. De Nederlandse regisseur Ena Sendijarevic won er verschillende prijzen mee. Haar film gaat over Alma, doe met alles tussen wal en schip valt. Ze is in Nederland opgegroeid als kind van Bosnische ouders en ze is geen meisje meer, maar ook nog geen vrouw. Haar vader kent ze nauwelijks, maar als hij in een Bosnisch ziekenhuis wordt opgenomen besluit ze hem op te zoeken. Haar bezoek is een begin van een bijzondere reis met onbekende bestemming.

Griekse

De film wordt ingeleid door de Middelburgers Boaz Timmermans en zijn vriendin Kioni Papadopoulos. Zij reisden door twaalf Europese landen en tien steden en maakten daar een roadmovie van. “Veel Europeser dan Boaz, die in Middelburg is opgegroeid, in het buitenland heeft gestudeerd en met een Griekse is getrouwd kun je het niet krijgen”, lacht Blaas.

Zowel de korte films om 15.00 uur en 17.00 uur en de hoofdfilm om 20.00 uur zijn gratis toegankelijk, maar reserveren is aan te raden: www.cinemamiddelburg.nl.

Script

Onder de noemer ‘Van script tot screen’ geeft Raimond van Soest donderdag 21 november een workshop. Hij vertelt bezoekers aan de hand van scenario’s en storyboards over de wereld van de film. “Gaandeweg leer je alles over de structuur van een film, scenario’s, montage, camerastandpunten, acteren en technieken.

De workshop begint om 20.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Ook deze is gratis toegankelijk.

Reserveren kan via euandme.cinemamiddelburg.nl.


 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>