Zoektocht naar de meest indrukwekkende Zeeuwse oorlogsfoto's
Foto: Provincie Zeeland

Zoektocht naar de meest indrukwekkende Zeeuwse oorlogsfoto's

MIDDELBURG - Commissaris van de koning Han Polman heeft dinsdag het startschot gegeven voor de zoektocht naar de honderd meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.


Hij deed dat door de foto te laten zien die op hem het meeste indruk heeft gemaakt. Het gaat om een afbeelding van Duitse soldaten die gevangen zijn genomen, kort na de bevrijding. Het beeld is op 1 november 1944 gemaakt in de Zuidstraat in Westkapelle, het dorp dat kort daarvoor was verwoest door het bombardement op de dijk. “Op deze foto voel je de spanning van de oorlog nog. Je ziet dat iedereen moe is van de strijd, maar voelt ook het bevrijdende gevoel”, legde hij uit. “De foto is krachtig over het verleden, maar zegt ook iets over ons heden.”

Indrukwekkend

Met het laten zien van zijn foto gaf Polman het startsein voor een zoektocht naar de 50 indrukwekkendste oorlogsfoto’s uit Zeeland. Er wordt door deskundigen naar beeldmateriaal gezocht, maar particulieren kunnen net zo goed materiaal inzenden. De provinciale zoektocht is onderdeel van een landelijk initiatief van het NIOD.

Instituut

Het instituut is op zoek naar de honderd meest aansprekende afbeeldingen. Zij heeft elke provincie gevraagd 25 van de 50 meest aansprekende foto’s in te sturen. 

Het publiek mag vervolgens bepalen welke honderd het beste de oorlog verbeelden. Die honderd foto’s zijn op 31 maart in de Tweede Kamer te zien. Van de provinciale selectie wordt ook een tentoonstelling gemaakt, die in 2020 in de provincie is te zien.

Kijk voor meer informatie en het insturen van foto's op www.omroepzeeland.nl/in100fotos.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>