Gemeenten kunnen toezicht op financiën nog voorkomen
provincie-zeeland-felice-buonadonna
provincie-zeeland-felice-buonadonna

Gemeenten kunnen toezicht op financiën nog voorkomen

MIDDELBURG - De gemeenten Borsele, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Vlissingen kunnen met de provincie in gesprek over het voorkomen van preventief toezicht.


De vier gemeenten slagen er vooralsnog niet in om een sluitende meerjarenbegroting te maken.

Ze zouden daarmee vanaf volgend jaar onder preventief toezicht komen. Ze moeten dan voor alle uitgaven die ‘niet onontkoombaar en onuitstelbaar’ zijn toestemming vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Onvermijdelijk

Door de gemeenten een gesprek aan te bieden wil de provincie ze nog een kans bieden om daar onderuit te komen. Voor Artikel 12-gemeente Vlissingen is het toezicht onvermijdelijk en Middelburg lijkt op de korte termijn ook weinig te kunnen doen om miljoenentekorten te voorkomen, maar met name Schouwen-Duiveland en Borsele kunnen baat hebben bij een gesprek. Of ze zo’n gesprek willen ligt aan de raadsleden.

Signaal

Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele heeft gezegd met de rode cijfers in zijn begroting een signaal te willen afgeven. “Het kan zo niet doorgaan. Ik maak me zorgen over de toekomst. We kunnen nu één keer zes ton besparen, maar een tweede keer gaat dat niet lukken.”

Sociaal domein

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat zegt de zorgen te begrijpen. “We gaan het signaal over de tekorten, die vooral door het sociaal domein worden veroorzaakt, zeker overbrengen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. We weten wat de problemen veroorzaakt, maar moeten dit volgens de wet doen. Er is ook al langer aandacht voor. We hebben in de loop van het jaar met alle gemeenten gesproken over plannen van aanpak, maar sommige doen daar wat langer over dan andere.”

De Bat denkt niet dat de financiële zorgen typisch Zeeuws zijn. “Ik vermoed dat de komende weken zal blijken dat veel meer gemeenten onder toezicht komen.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief