Iedereen moet gezond en fijn kunnen sporten.
Iedereen moet gezond en fijn kunnen sporten.

Sport Gezond helpt clubs gezonder worden

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Het project ‘Sport Gezond!’ is officieel van start gegaan. Het biedt Zeeuwse sportverenigingen hulpmiddelen om gezondere keuzes te maken op het gebied van voeding, alcohol, rookpreventie en sociale veiligheid.

In het Nationaal Preventieakkoord en Zeeuws Sportakkoord is een gezond sportklimaat een belangrijk thema. De Zeeuwse aanpak ‘Sport Gezond!’ sluit hierbij aan. Hierbij willen diverse partners, zoals de landelijke sportkoepel NOC*NSF, Sport Zeeland en Emergis, sportclubs meekrijgen in een beweging van ‘onbewust ongezond naar bewust gezond’. Naast handvatten om alcoholmisbruik te voorkomen, is er aandacht voor gezonde voeding, een rookvrije sportomgeving en sociale veiligheid.

Begeleiding

Zeeuwse sportambtenaren en buurtsportcoaches informeren de clubs over het project. Het voorlichtingspakket biedt verenigingen praktische informatie en voorbeelden waarmee ze meteen aan de slag kunnen gaan. ‘Het is ook mogelijk om individuele begeleiding te krijgen van een coach van Team Fit.’

Voetbalclub Zeelandia Middelburg heeft als eerder vereniging het bronzen certificaat ‘Gezondere sportkantine’ van Team Fit ontvangen. ‘Hiermee erkent het Voedingscentrum dat de kantine van Zeelandia Middelburg voldoet aan de strikte richtlijnen voor een gezondere kantine. Naast het standaard assortiment biedt de club voortaan ook snacks met minder calorieën, fruit en groente aan en alleen nog bruine broodjes. Er is niets weggehaald uit het assortiment, maar wel een gezondere keuze toegevoegd.’

Doelen

Het project ‘Sport Gezond!’ vloeit voort uit het Zeeuws Sportakkoord. Het percentage inwoners met een gezondheidsachterstand, met of zonder beperking, dat niet sport moet in 2023 met vijf procent zijn afgenomen, is één van de doelen in dit plan. In Zeeland beïnvloeden de vergrijzing (relatief meer oudere inwoners) en ontgroening (minder jonge inwoners) de sportdeelname. Hierdoor kampen veel sportclubs met leden- en vrijwilligerstekorten. Daarnaast bemoeilijkt de trend dat mensen meer individueel buiten bewegen het voortbestaan van verenigingen. ‘Ook de afstanden tot sportvoorzieningen en beschikbaarheid ervan is een aandachtspunt’, staat in het akkoord.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief