Write for Rights 2018.
Write for Rights 2018.

Write for Rights op Walcheren

Sport en vereniging

MIDDELBURG - Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie door brieven te schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren.

Ook Middelburg doet mee op 7, 10 en 11 december. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 7 december van 10.00-16.00 uur terecht in Middelburg, de Drvkkery, Markt 51 of Middelburg, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7.

Op 10 december van 9.00-17.00 uur in Café "Het Koffiepand", Korte Geere 19, 4331 LE Middelburg.

Op 11 december van 9.00-17.00 uur in Espressobar Røst, Sint Janstraat 45, 4331 KB Middelburg.

In Goes kan men terecht op dinsdag 10 december van 14.00-17.00 uur in het Lunchcafe Stadhuis aan de Grote Markt.

Write4rights heeft effect

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om te veranderen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.

Voor wie schrijven we dit jaar?

Amnesty International voert dit jaar actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.

Bijvoorbeeld voor José Adrián uit Mexico. Hij was net 14 jaar oud toen hij in een opstootje tussen jongeren en de politie terechtkwam. De jongeren hadden de politieauto beschadigd. Maar alleen José werd opgepakt, hoewel hij er niets mee te maken had en vanwege zijn gehoorproblemen niet goed met de politie kon communiceren. De politie sloeg hem en liet zijn ouders, die arm zijn, een boete betalen en opdraaien voor de schade aan de politieauto. We roepen de Mexicaanse autoriteiten op om de betrokken politieagenten te berechten en om José een volledige schadevergoeding te geven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief