Joris' Kerstboom hangt vol lieve wensen
Tygo, Jayden en Lyse hangen een wens op voor opa Piet en oma Toos.
Tygo, Jayden en Lyse hangen een wens op voor opa Piet en oma Toos. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Joris' Kerstboom hangt vol lieve wensen

MIDDELBURG – Joris’ Kerstboom is zaterdag op het Abdijplein in Middelburg vol gehangen met namen. Op het plein hing een gemoedelijke sfeer, waarbij veel werd gedacht aan en gesproken over mensen die worden gemist, ziek zijn en mensen die een steun zijn en daarom in het licht gezet moesten worden. Joris’ Kerstboom is een programma van de KRO-NCRV en vanaf zaterdag te zien op NPO2.


Joris Linssen reist met zijn kerstboom door Nederland en laat mensen hun dierbaren in het licht zetten. Dit weekend was hij in Zeeland. Het Abdijplein is een sprookjesachtig decor voor de opnamen. De grote kerstboom is een ontmoetingsplaats waar mensen een huwelijksaanzoek kunnen doen, een reddende engel kunnen bedanken, sorry kunnen zeggen of een hechte vriendschap kunnen vieren.

Rouwproces

Gerlinda Smet uit Hansweert komt voor de tweede keer naar Joris’ Kerstboom. “Twee jaar geleden ben ik in Den Bosch geweest en heb toen, net als nu, een foto van mijn vader en neefje opgehangen. Beide zijn overleden. Ik was er niet bij, waar ik erg spijt van heb. Door hun namen op te hangen kan ik nog iets voor hen doen.” Tijdens het rouwproces kreeg Gerlinda veel steun van haar collega’s van de Zeeuwse Muziekschool. “Ik ben hen dankbaar dat ze mij de ruimte gaven voor mijn verdriet.”

Wonder

Wies van den Eede (50) uit Terneuzen brengt de decemberdagen biddend door. “Mijn nichtje is even oud als ik en heeft uitgezaaide maagkanker. Ze ligt op haar laatste dagen en we weten niet of ze de kerst zal halen. Ik bid tot God of hij een wonder kan verrichten om haar te genezen of anders haar lijden te verlichten.”

Wies is psychiatrisch patiënt. Een begeleider en vriendin zijn met haar meegekomen. Arm in arm staan ze naar de foto’s in de boom te kijken. Op een afstandje van de kerstboom staan kraampjes van goede doelen. Het is een inspiratiebron van dingen die mensen voor anderen kunnen doen. Stichting Ambulance Wens vervult de wens van immobiele en terminale patiënten van alle leeftijden en het Pennywafelhuis is een creatieve plek voor buurtbewoners van de wijk Dauwendaele.

Opa Piet

Tussen de vele volwassenen vallen de kinderen van het gezin Berting uit Oost-Souburg extra op. Ze hangen een wens in Joris’ Kerstboom voor opa Piet. “Ik mis opa Piet. Hij kon veel vertellen over voetbal”, zegt Jayden. Opa Piet is eigenlijk de overgrootvader van Jayden en zijn broertje Tygo en zusje Lyse. Voor de zomer is hij op 94-jarige leeftijd overleden, na een kort maar heftig ziekbed. “Als we naar opa gingen kregen we altijd een glaasje sap”, zegt Lyse.

De 91-jarige Oma Toos mist haar man erg. Michael en Mariska helpen haar zoveel als mogelijk om het verlies samen te dragen. “Hoewel we opa Piet missen,” zegt Michael, “zijn we dankbaar dat hij zo lang bij ons is geweest.”

Afleveringen

Korte afleveringen van Joris' Kerstboom zijn op 14, 15, 16, 18 en 19 december te zien rond 22.30 uur. Op vrijdag 20 december is de grote uitzending om 21.05 uur te zien op NPO 2. Meer op .

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>