kust-strand-veere-annet-medium
kust-strand-veere-annet-medium

'Veere moet geen Rivièra, Knokke en al zeker geen Dubai worden'

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - De gemeente Veere moet geen Franse Rivièra worden waar snelle speedboten de kustlijn kenmerken. Dat heeft burgemeester Rob van der Zwaag donderdag gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis in Domburg.

Hij wil ook niet dat het net als de Belgische kust wordt waar alles is volgebouwd en het moet zich al helemaal niet ontwikkelen tot een Dubai aan de Noordzee. “Waar telt hoeveel geld je hebt, maar niet wie je bent. Bij ons geen gokhallen en attractieparken. Wij bouwen voor onze bevolking.”

Prettig

Veere moet zijn karakter behouden, zei de burgemeester. “Toeristen vinden dat prettig. Ze willen niet in decorstukken terechtkomen.”

In zijn toespraak verwees hij wel naar de balans tussen toerisme en leefbaarheid. De gemeente heeft daarover onlangs een rapport uitgebracht. Aan de ene kant is toerisme de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente, maar aan de andere kant legt het veel druk op kernen als Domburg, Veere en Zoutelande. “Ik ken geen gemeente die per inwoner zoveel toeristen onder haar hoede neemt als Veere, maar liefst 242 per inwoner”, aldus Van der Zwaag, die daaraan toevoegde dat dit aantal in Amsterdam twintig is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief