Foto: Weekblad de Bode

College ziet geen kwaad in cadeautje van Lukoil voor Molenwater

MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg kan weinig met de kritiek van GroenLinks op een schenking van Lukoil.


Vanwege het tienjarig jubileum als aandeelhouder van Zeeland Refinery wilde het Russische oliebedrijf iets doen voor de provincie.

Ze kwamen uit bij Park Molenwater in Middelburg. Daar heeft het bedrijf tien Russische berken laten planten en bijgedragen aan de aanleg van een speelplaats en plaatsing van een fontein.

Vervuilers

GroenLinks uitte kritiek op de schenking. Lukoil is volgens de partij één van de grootste vervuilers ter wereld, nauwe banden onderhouden met het Russische regime en het niet zo nauw nemen met mensenrechten.

Cadeau

Het college zegt echter dat Lukoil slechts ‘een bijdrage heeft willen leveren aan de lokale verduurzaming van de directe leefomgeving waar het bedrijf actief is’. Middelburg heeft het cadeau (met een openbaar collegebesluit) in oktober geaccepteerd, omdat daardoor wensen van bewoners konden worden gerealiseerd, die eerder moesten worden wegbezuinigd.

Verbintenis

Uit onderzoek bleek bovendien dat er geen bezwaren waren met betrekking tot integriteit en ondermijning van het openbaar bestuur. Middelburg heeft bijvoorbeeld geen directe relatie met Lukoil. Van het aangaan van een verbintenis, zoals Leny van den Heuvel in haar vragen stelde, is dan ook geen sprake. De bomen zijn in december geplant.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6