Rini de Koster is iets meer gespannen dan normaal
Rini de Koster heeft het verhaal geschreven voor de musical 'Michiel de Ruyter'. FOTO COBY WEIJERS
Rini de Koster heeft het verhaal geschreven voor de musical 'Michiel de Ruyter'. FOTO COBY WEIJERS (Foto: Coby Weijers)

Rini de Koster is iets meer gespannen dan normaal

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met de eigen productie ‘Michiel de Ruyter’. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Als vierde de man die de musical schreef: Rini de Koster.


De librettist werd een paar jaar geleden gevraagd om mee te werken aan een eigen productie van Muziektheater Zeeland. Hij zette enkele ideeën voor typisch Zeeuwse musicals op papier, waaronder een over Michiel de Ruyter. De voorkeur van alle betrokkenen ging duidelijk uit naar een stuk over de Zeeuwse zeeheld. “We wilden een aansprekelijke titel en Michiel de Ruyter kent iedereen. Zo’n naam klinkt als klok. Iedereen weet meteen wat hij kan verwachten.”

Schilderij

De Koster maakte een verhaallijn waarin twee kinderen in deze tijd een museum bezoeken en via een schilderij van Michiel de Ruyter in de tijd van de zeeheld komen. Zij ontmoeten Michiel de Ruyter op zijn sterfbed. Dat verhaal begint bij het huwelijk met zijn derde vrouw Anna van Gelder. Hij belooft haar aan wal te blijven, maar keer op keer roept de plicht. De focus ligt op die innerlijke tweestrijd. “Ik wil hem een mens laten zijn”, aldus De Koster. Volgens hem moet de admiraal soms voor ‘onmogelijke keuzes’ hebben gestaan. “Hoe kun je kiezen tussen het verdedigen van je land en je gezin? Dat moet ongelooflijk moeilijk zijn geweest.”

Acteurs

De Koster is meer dan anderhalf jaar bezig geweest met de tekst. “Ik moet het in mijn vrije uren doen”, lacht de inwoner van Heinkenszand, die zich grondig heeft verdiept in het leven van de zeeheld.Hij vindt het leuk om te zien hoe zijn teksten tot leven worden gebracht door de acteurs en regisseur Hugo Segers. “Ze stellen regelmatig vragen aan me over hoe ik het zag, maar iedereen heeft een eigen kijk op de teksten en personages. Soms vraagt de muziek ook om aanpassingen in de tekst. Daardoor veranderen er soms dingen. Als ze het verhaal geweld zouden aandoen, zou ik het zeggen, maar dat is zeker niet het geval.”

Gespannen

Hoewel hij het niet van plan was, speelt De Koster zelf de rol van Cornelis de Witt, één van de belangrijkste personen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. “Ik ben wat meer gespannen dan normaal. Ik ben ervan overtuigd ben dat we met zijn allen een prachtige voorstelling op de planken gaan zetten. Ik ben dankbaar en trots dat we dit voor elkaar krijgen. Er zitten van heel veel mensen heel veel uren werk in.” De Koster is benieuwd naar de reacties op de voorstellingen in de drie grootste theaters van de provincie. Muziektheater Zeeland wil de musical aanbieden aan andere gezelschappen. “Het zou leuk zijn als een vereniging in Arnhem of Friesland hem ook de planken brengt. Het kan, want Michiel de Ruyter kent iedereen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>