Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk
De binnenstad van Middelburg op een marktdag. FOTO ANNET EEKMAN
De binnenstad van Middelburg op een marktdag. FOTO ANNET EEKMAN (Foto: Annet Eekman)

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

MIDDELBURG - Het centrum van Middelburg is één van de tien genomineerden voor de titel beste binnenstad 2020. De Zeeuwse hoofdstad maakt kans op de titel in de categorie middelgroot.


Middelburg staat in het rijtje vanwege de goede score in de binnenstadsbarometer. Met deze barometer houdt het platform binnenstadsmanagement de ontwikkeling van binnensteden in de gaten. Middelburg neemt het in de wedstrijd op tegen Alphen aan den Rijn, Deventer, Ede, Hoogeveen, Roermond, Sneek, Tiel, Uden en Woerden.

Verrassing

De nominatie is voor Edwin Mijnsbergen van het Middelburgse platform ‘Wij zijn de stad’ geen verrassing. “Je ziet de belangstelling toenemen, niet alleen in Middelburg zelf en de provincie. Ik krijg ook steeds meer vragen van mensen in het land en zelfs van Belgen en Duitsers. Er is onmiskenbaar sprake van een positieve ontwikkeling.” Volgens hem is het succes van de binnenstad te danken aan een combinatie van factoren. “We hebben een divers winkelaanbod met kleine, authentieke winkels en weinig ketens, veel horecazaken, die bijna altijd vol zitten, en een oude binnenstad met veel mooie, monumentale gebouwen. Dat trekt mensen aan. Je ziet dat in andere steden veel minder.”

Stadsfeesten

Bovendien is er in Middelburg vaak iets te doen. De talrijke evenementen dragen bij aan de aantrekkingskracht van Middelburg. “Ik denk dat deze kleur geven aan je stad”, zegt Michel van de Linde, de motor achter de jaarlijkse Stadsfeesten. “We hebben een prachtige oude stad. Daar moet je wat mee doen.”

Giro d'Italia

De huidige stadsfeesten zijn ontstaan in 2010, in de slipstream van de etappefinish van de Giro d’Italia. Sindsdien vindt er in de zomer elk jaar een meerdaags festival plaats. Het evenement wint nog altijd aan populariteit. “We werken goed samen en geloven er in. Dan zie je dat er iets moois ontstaat. Als je bijvoorbeeld ziet wat er vorig jaar gebeurde met Danny Vera, die een akoestisch optreden gaf op de Koningsbrug, maakt dat me trots. Middelburg lijkt dan op een groot dorp waar veel saamhorigheidsgevoel is.”

Uitstraling

Evenementen zijn belangrijk, zegt ook Mijnsbergen. “Je ziet dat het werkt. Door zo’n Giro d’Italia, Middelburg 800 en een jaarlijks festival als Volkoren sta je in de spotlights. Het geeft je de uitstraling van een bruisende stad. Daar zijn mensen naar op zoek.” Niet alles is hosanna, zegt hij. “Je hoort vaak dat mensen een McDonalds of Blokker missen in de binnenstad en dat Middelburg een zwembad zou moeten hebben. Daar is wat voor te zeggen, maar ook zonder die zaken is het ontzettend druk.”

De genomineerde steden mogen een bidbook inleveren waarin ze uitleggen hoe hun binnenstad de afgelopen drie jaar is veranderd. Op 9 maart worden twee finalisten per categorie bekendgemaakt. Deze steden krijgen een bezoek van de jury, die kijkt naar zaken als economie, veerkracht, identiteit, governance en levendigheid. In mei worden de winnaars bekendgemaakt in Breda, de winnaar van de beste grote binnenstad 2017-2019.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>