Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart
Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart Foto: Marco De Swart

Tijdelijk Holocaust-monument 'Levenslicht' in Middelburg

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ is vanaf maandagavond (27 januari) een week lang te zien op het Abdijplein in Middelburg.

Het is op die datum 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten nemen deel aan het project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Stenen

Het monument is gemaakt door kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde, die stenen heeft gebruikt voor zijn kunstwerk, omdat deze zowel in de Joodse als Roma- en Sinti-cultuur belangrijk zijn. Het kunstwerk bestaat in totaal uit 104.000 stenen, het aantal slachtoffers uit Nederland van de Holocaust. Deze zijn verdeeld over de deelnemende gemeenten. Je ziet ze om de paar seconden oplichten en weer doven ‘als een ademhaling in licht’.

Toespraken

Het kunstwerk wordt maandagavond om 19.15 uur onthuld op het Abdijplein. Commissaris van de koning Han Polman, burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg en David Jongeneel, voorzitter van de Joodse Gemeente Zeeland geven toespraken. Tussendoor is er muziek. Rond 20.00 uur worden de laatste stenen van het tijdelijke monument gelegd waarna het wordt ontstoken.

Na Middelburg reist het monument door naar een aantal andere Zeeuwse plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn afgevoerd: Vlissingen, Veere, Goes en Terneuzen. 

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief