Eén van de werken die te zien zijn in de rechtbank.
Eén van de werken die te zien zijn in de rechtbank.

Kunstkameraden exposeren in rechtbank

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - In de hal het gerechtsgebouw aan de Kousteensedijk in Middelburg is nog tot eind maart werk van het project Kunstkameraden te bekijken. Voor dit project werkten kinderen van een basisschool in Breda en van de Eerste Opvang Anderstaligen samen met Bredase kunstenaars.

Jongeren uit de jeugdzorg en jonge vluchtelingen zijn gekoppeld aan een kunstenaar en samen gingen zij aan de slag om in een atelier kunst te maken. De kinderen van de opvang wonen nog maar kort in Nederland en leren binnen een jaar zoveel mogelijk Nederlands, zodat ze kunnen doorstromen naar een school bij hen in de buurt.

Zelfvertrouwen

De kinderen maken als Kunstkameraad samen met professionele kunstenaars in een één-op-één situatie binnen tien bijeenkomsten in het atelier een kunstwerk. Het project richt zich niet op de problemen waarmee deze jongeren te maken hebben, maar op het plezier van de deelnemers en hun gevoel van trots. Onderzoek door Avans Hogeschool wijst uit dat het project de trots en het zelfvertrouwen van de jongeren vergroot.

Deelnemers

De deelnemende Kunstkameraden zijn Paul van Osch en Joâo Paulo, Noortje Haegens en Alex, Maud Masselink en Lorenzo, Leonie Muller en Husna, Dorry Franken en Zimo, Claudette van de Rakt en Elias, Guusje Beeftink en Salman, Cecile Verwaaijen en Ahmed, Denise Motz en Emil, Gemma de Waard en Rawan, Raymond Assink en Yousef, Arjan Janssen en Mohammed, Michiel van der Zanden en Safouane en Lian Waas en Hala.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief