Het Westkappels Koor bestaat honderd jaar.
Het Westkappels Koor bestaat honderd jaar. Foto: Jan de Jonge

Westkappels koor zingt honderd jaar

Door: Britta Janssen Algemeen

WESTKAPELLE – Het Westkappels koor bestaat honderd jaar. De leden vieren het jubileum met verschillende optredens en een expositie in museum Het Polderhuis in Westkapelle.

In 1920 is in Westkapelle het gemengde koor De Noordzeegalm opgericht. Na enkele jaren verminderde de animo onder de heren en is het koor omgedoopt tot het Westkappels Dameskoor. De leden, uit Westkapelle en omliggende dorpen, droegen Walcherse dracht en zongen Hollandse liederen. “In die tijd werden liedjes aan de deur verkocht”, vertelt voorzitter Jozien Slabber (72). “Je had nog geen cassettebandjes en daarom kwamen verkopers met bladmuziek en liedteksten langs de deuren.” Zingen is in Westkapelle altijd een belangrijk onderdeel van feesten, zoals het gaaischieten, geweest. "Het is jammer dat de jeugd weinig interesse heeft voor de traditie en het zingen in klederdracht minder wordt."

Bus

Sinds 2003 laat het gezelschap ook heren toe en ze helpt leden passende dracht te vinden. “Toen ik lid werd, mocht ik kleding lenen van Stichting Cultuurbehoud Westkapelle”, vertelt Jan van Loon (66). Hij leerde het koor kennen toen hij de leden voor een optreden als buschauffeur naar Gorinchem bracht. "In de bus werd veel gezongen en Jozien speelde op haar accordeon. Tijdens de terugreis begon ik mee te zingen. Een paar weken later ben ik lid geworden.”

Slaapliedje

Slabber zit al 36 jaar in het koorbestuur. In de loop der jaren heeft ze het ledenaantal zien stijgen en dalen, waardoor ze niet had gedacht dat het koor het jubileum zou halen. “We hebben vaak op het punt van opdoeken gestaan, maar we staken altijd de schouders eronder en gingen weer voor.” In de hoogtijdagen van de jaren ’80 had het koor ruim vijftig leden. Nu zijn het er 24, die vierstemmig een breed repertoire zingen. “We zingen niet alleen Nederlandse liedjes, maar ook klassieke stukken en liedjes als Nina Bobo, een Indonesisch slaapliedje.”

Panorama

Vanaf 13 maart is in het museumcafé van Het Polderhuis de expositie over honderd jaar Westkappels Koor te zien. Op 28 maart zingt het koor samen met de IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel in verenigingsgebouw Westkapelle Herrijst. “We kijken ook uit naar het optreden bij het panorama van Jo Dumon Tak. Hij heeft Westkapelle geschilderd en wij mogen op 11 april een optreden geven”, zegt Van Loon. “We zijn trots op het jubileumjaar, want zo vaak komt het niet voor dat een koor honderd jaar bestaat.”

Kijk voor meer informatie op www.hetwestkappelskoor.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief