Vlissingen gaat tijdens de filmopnames terug naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Vlissingen gaat tijdens de filmopnames terug naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Vlissingse binnenstad decor voor film

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – In en om de Oude Markt in Vlissingen vonden deze week opnames plaats voor de speelfilm ‘De Slag om de Schelde’.

Veel publiek kwam af op de filmopnames in de binnenstad. Die brachten de straten weer terug in de sfeer van de Tweede Wereldoorlog. De filmcrew streek hier neer om decors te bouwen om de waargebeurde zware slag tussen de geallieerden en de Duitsers in Vlissingen na te spelen.

Levensecht

Zandzakken liggen tegen de muur van de huizen aan Achter de Kerk. Ze bedekken een elektriciteitshuisje dat niet in beeld mag komen. Ook de moderne gevels zijn bedekt met decorgevels, die er levensecht uitzien. Achter de dranghekken staan mensen te kijken. Hoewel ze niet veel kunnen zien van het geheel, vinden de meesten het reuze interessant om erbij te zijn. “Het gebeurt niet zo vaak dat ze in onze stad een film opnemen”, zegt Corrie Kreuger. “Nu kunnen we eens zien hoe dat in zijn werk gaat.” Haar man Duncan is ook enthousiast over de happening. “Het is toch grandioos dat ze deze film maken en hier buiten opnames doen. De Slag om de Schelde is een vergeten strijd, maar hij was heel belangrijk voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog.” Hoewel de meeste Vlissingers door het herdenkingsjaar van de Slag om de Schelde - die vond 75 jaar geleden plaats - wel gehoord hebben van deze zware strijd, is dat voor de rest van de Nederlanders wellicht minder. “Het zet Vlissingen op de kaart en dat is niet verkeerd natuurlijk.”

Grimmig

Als woensdag het zonnetje doorbreekt worden er twee grote kraanwagens ingezet om zonneschermen boven de set te houden. Rookmachines, modder op de straat en met een waterslang natgespoten decorstukken, geven een grimmig beeld, wat wellicht de basis zal worden voor een scène voor of na een bomaanslag. Elvis Rademaker is fotograaf en vindt het fascinerend wat er gebeurt. “Van de Slag om de Schelde is niet veel beeldmateriaal. Dankzij deze film kunnen we terugkijken hoe het vroeger ging, dat is best bijzonder.”

Jeugd

De film wordt geproduceerd door productiehuis Levitate Film, op initiatief van het VFonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Met de film wil het fonds vooral jongeren aanspreken. Groep 8 van de Vlissingse basisschool De Branding is naar de opnames komen kijken. Jordi van der Zwaag is een van de leerlingen. “In de klas hebben we het gehad over de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt me leuk om de film straks te kijken. Misschien herkennen we iets van wat we nu zien.” In november gaat 'De Slag om de Schelde' in première in de Nederlandse bioscopen.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief