Sarah van Hulten schrijft sinds haar twaalfde gedichten. ARCHIEFFOTO
Sarah van Hulten schrijft sinds haar twaalfde gedichten. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

Sarah van Hulten begrijpt zichzelf beter door het schrijven

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG – Sarah van Hulten is tweedejaars studente Watermanagement aan de HZ University of Applied Sciences in Middelburg en schrijft al vanaf haar twaalfde gedichten. Ze heeft in eigen beheer de dichtbundel 'De levensloop van K.' uitgebracht.

In de bundel staan vijftig gedichten. De lezer volgt het leven van een fictief persoon met alle ups en downs. Een groot deel hiervan is gebaseerd op wat Sarah van Hulten zelf heeft meegemaakt tijdens haar tienerjaren. "Het schrijven van gedichten is voor mij een uitlaatklep", laat Sarah weten. "Ik ben een persoon met best veel emoties. Om die te verwerken schreef en schrijf ik poëzie. Ik wil mijn werk graag publiceren, omdat ik aan de wereld wil laten zien wat ik graag doe. Ook wil ik mensen laten weten dat ze niet alleen zijn in vervelende situaties. Ik heb het bijvoorbeeld niet altijd makkelijk gehad op de basisschool. Ik ben veel gepest en ben mij op een gegeven moment zo eenzaam gaan voelen dat ik bijna depressief werd. Ik heb daar gedichten overgeschreven. Als je het leest heeft dat meer impact dan dat je aan iemand vraagt of hij of zij je begrijpt. Het is soms lastig te verwoorden hoe je je voelt, maar op papier kan ik dat wel. Het papier begrijpt mij en daardoor begrijp ik mijzelf beter."

Ontwikkeling

In de bundel is de persoonlijke ontwikkeling van Sarah door de jaren heen duidelijk te zien. "Ik heb gemerkt dat ik gewoon alles moet opschrijven wat er in mijn hoofd opkomt. Zo ben ik begonnen. Nu ben ik veel beter in het verwoorden van dingen dan toen ik net begon met schrijven."

Open boek

Haar poëzie rijmt niet altijd. "Ik denk wel dat ik gegroeid ben. Ik was altijd al een open boek voor mensen, maar dat ben ik steeds meer geworden. Ik lees het aan iedereen voor die wil luisteren. Het zijn vaak persoonlijke dingen, maar ik deel het graag want ik houd niet van geheimen." Bang voor kritiek is Sarah niet. "Als ze het niks vinden, probeer ik mij dat zo min mogelijk aan te trekken. Er zijn genoeg mensen die het wel leuk vinden."

Bewust

Momenteel is Sarah alweer druk bezig met een tweede bundel. De gedichten herin zijn gebaseerd op thema's waarmee zij veel te maken heeft tijdens haar studie, zoals duurzaamheid en klimaatverandering. "In de bundel neem ik gedichten op die ik maak aan de hand van de duurzaamheidsgoals van de United Nations. Ik wil mensen oproepen bewuster met de aarde om te gaan. Door zelf kleine dingen te doen kun je al het verschil maken. De zeventien doelen worden gesteld om van de aarde een betere plek te maken voor de mens, de natuur en het leven op het land en in het water. Ik wil de thematiek van duurzaamheid op een interessante manier vertalen en hoop met mijn gedichten impact te maken. Alle gedichten zijn in het Engels geschreven, want daarmee bereik ik een groter publiek."

Bestellen

De bundel 'De levensloop van K.' is verkrijgbaar bij De Drvkkerij in Middelburg, 't Spui in Vlissingen en in verschillende boekwinkels in Amsterdam, Amstelveen, Beekbergen en Roosendaal. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief