Afbeelding
Foto: Hans Colijn

Kinderen en burgemeester onthullen 'Levenslicht' in gemeentehuis Veere

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - In het Veerse gemeentehuis in Domburg onthullen kinderen uit de groepen vijf tot en met acht van basisschool De Golfslag in Domburg met burgemeester Rob van der Zwaag donderdag om 10.30 uur het Holocaustmonument ‘Levenslicht.

Ze krijgen bij binnenkomst een steen die ze bij het monument in de raadszaal leggen. Van der Zwaag gaat ook met de kinderen in gesprek over de vervolging van Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Auschwitz

‘Levenslicht’ is tot en met 2 februari te zien in het gemeentehuis. Het is 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten nemen deel aan het project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het monument is gemaakt door kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde, die stenen heeft gebruikt voor zijn kunstwerk, omdat deze zowel in de Joodse als Roma- en Sinti-cultuur belangrijk zijn.

Ademhaling

Het kunstwerk bestaat in totaal uit 104.000 stenen, het aantal slachtoffers uit Nederland van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de deelnemende gemeenten. Je ziet ze om de paar seconden oplichten en weer doven ‘als een ademhaling in licht’.



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief