Afbeelding
Foto: Rijksmuseum

Lezingenreeks over Zeeuwse volksverhalen

Door: Eugene de Kok Cultuur

MIDDELBURG - Erfgoed Zeeland houdt een lezingenreeks over Zeeuwse volksverhalen.

De eerstvolgende vindt dinsdag plaats in het gebouw aan de Looierssingel en gaat over Zeeuwse kwelgeesten. “In Zeeland gingen er vroeger verhalen rond over mensen die ‘met de helm geboren waren’ of over alven die mensen ’s nachts lieten dwalen. Kinderen die te dicht bij water kwamen, werden gewaarschuwd voor kwelgeesten zoals Jan ‘Aek en heksen lieten in heel Zeeland het karnen mislukken”, zegt de organisatie. “De watergeest Ossaart achtervolgde je in de gedaante van een dier met vurige ogen en klemde zich vast op je rug. Daarnaast werden kinderen de schrik aangejaagd met verhalen over dwaallichten die in het hiernamaals geen rust konden vinden, nachtmerries of weerwolven.”

Vertellers

Jeanine Dekker, Veronique De Tier, Annelies Kolijn en Sankie Koster vertellen bezoekers over de kwelgeesten. Aanmelden kan via intzeeuws@erfgoedzeeland.nl.

Een kaartje kost een tientje. In de lezingenreeks volgen nog avonden over Van den Vos Reynaerde (10 maart), bijgeloof in Zeeland (31 maart) en vervlogen Zeeuwse volkswijsheden (21 april).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief