De Machinefabriek op het Scheldeterrein in Vlissingen.
De Machinefabriek op het Scheldeterrein in Vlissingen.

Vrijheidsboulevard in Machinefabriek

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - In de Machinefabriek in Vlissingen is van zaterdag 25 april tot en met dinsdag 5 mei de Vrijheidsboulevard te zien. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. 

Bij de opening van het jubileumjaar ‘75 jaar Vrijheid’, op 31 augustus in Terneuzen, vormde de Vrijheidsboulevard het hart van de viering. ‘6.000 mensen bezochten de Vrijheidsboulevard in Terneuzen’, laat de provincie Zeeland dinsdag weten. Om de Slag om de Schelde op de kaart zetten en het belang van vrijheid te onderstrepen, is de expositie vanaf volgende maand nogmaals te zien. 

Ontdekkingstocht

De Vrijheidsboulevard is van zaterdag 25 april tot en met dinsdag 5 mei geopend voor het publiek. Daarna volgt er een programma voor scholen. ‘Wanneer je binnenstapt in de Machinefabriek, word je door een korte film meegenomen naar 1944, het jaar waarin de Slag om de Schelde plaatsvond. Hierna ga je op ontdekkingstocht door de geschiedenis.' Alle Zeeuwse regio’s presenteren naast de fototentoonstelling hun eigen verhalen, met foto’s, video’s en voorwerpen.

Programma

De Vrijheidsboulevard biedt een gevarieerd programma met verhalen van ooggetuigen, films, muziekoptredens, theatervoorstellingen, lezingen en symposia. Iedere dag vindt er een talkshow plaats met gasten uit Zeeland en daarbuiten. Van zaterdag 25 tot en met woensdag 29 april staat er dagelijks een Zeeuwse regio centraal waar ooggetuigen over hun ervaringen vertellen. In een symposium op zaterdag 25 april komt de wederopbouw aan bod en op 5 mei is er een symposium over de Vier Vrijheden. 

In april en mei zijn er nog meer activiteiten waarbij Zeeland 75 jaar vrijheid viert. Zo rijdt vanaf 4 april de Vrijheid-Express door Zeeland. Ook worden op 14 april de Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg. 

Kijk voor meer informatie op https://bevrijdingsfestivalzeeland.nl/vrijheidsboulevard



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief