Commissaris Polman, minister Knops en gezant Wientjes (vlnr).
Commissaris Polman, minister Knops en gezant Wientjes (vlnr). Foto: Provincie Zeeland

Bernard Wientjes adviseur voor compensatie kazerne

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Het kabinet, de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen stellen Bernard Wientjes aan als speciaal adviseur in Zeeland. Hij wil nog voor de zomer adviseren over een ‘aanvaardbaar’ compensatiepakket voor Zeeland voor het mislopen van de marinierskazerne.

Dit hebben de vier partijen vrijdag besloten. Het benoemen van Bernard Wientjes tot adviseur noemen zij 'de eerste steen onder een nieuwe basis voor vertrouwen tussen het kabinet en de bestuurders en bevolking van Zeeland'.

Wientjes (1943) heeft jarenlange ervaring in besturen en ondernemen. Hij was onder meer tot juli 2014 voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Vertrouwen

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt blij te zijn met Wientjes' aanstelling. “Ik verwacht dat er vanaf vandaag gewerkt kan worden aan hernieuwd vertrouwen tussen Zeeland en het kabinet. We zijn er nog lang niet, maar we zetten een eerste stap in de richting van een gepaste compensatie voor Zeeland. Daarbij draait het niet alleen om geld, maar ook om de mensen in de regio, en de kansen voor de toekomst.”

Nakomen

De commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, stelt voorop dat er een contract met het Rijk ligt over de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen. “Dat contract moet het kabinet wat ons betreft nakomen. Als het voorgenomen besluit om de kazerne niet in Vlissingen te vestigen definitief wordt, dan is compensatie vanzelfsprekend. Maar eerst moet het kabinet werken aan herstel van vertrouwen, door samen met de speciaal adviseur en Zeeland te werken aan een volwaardige compensatie. Wij nodigen Bernard Wientjes uit om snel naar Zeeland te komen.” 

Wientjes laat weten onder andere te kijken naar een concreet pakket aan maatregelen dat de economische structuur in Zeeland en Vlissingen versterkt. “Ik ben gemotiveerd om aan de slag te gaan en verwacht nog voor de zomer met mijn advies te komen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief