Fabiënne Sandee achter haar piano. FOTO COBY WEIJERS
Fabiënne Sandee achter haar piano. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Fabiënne Sandee trad al op toen ze vier jaar was

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, crew en mensen achter de musical en het gezelschap. Na twee weekjes afwezigheid is het deze week de beurt aan Fabiënne Sandee, die met de rol van Roos haar eerste grote rol te pakken heeft.

Tijdens haar auditie moest Fabiënne Sandee een stukje zingen en acteren uit de musical ‘Michiel de Ruyter’. Ze was toen best zenuwachtig. “Ik kreeg iets opgestuurd wat ik moest instuderen. Audities vind ik altijd heel spannend, maar ik heb het geluk dat ik als op het toneel sta, ik er zo van geniet dat ik vergeet dat ik zenuwachtig ben. Ik vind het moeilijk te zeggen of ik goed ben, maar ik ben wel uitgekozen voor een mooie rol, dus dat geeft een goed gevoel.”

Fantastisch

Fabiënne geniet van haar rol als Roos. “Roos is een meisje uit de tijd van nu, die met haar zusje in een museum een schilderij van Michiel de Ruyter tegenkomt. Ze stappen daar als het ware in, waardoor ze in zijn leven terecht komen. Andere mensen kunnen hen niet zien, maar ze hebben wel contact met Michiel de Ruyter. Roos is beschermend en vindt het bijvoorbeeld heel zielig voor het gezin van Michiel de Ruyter als hij weer naar zee moet. Ik kan mij daarin vinden. In die zin hebben we veel overeenkomsten. Het is een fantastische rol. Mijn zusje in het stuk en ik beginnen en eindigen het stuk en staan vaak op het podium. Dat maakt het leuk, maar ook lastig. We hebben niet altijd tekst, maar moeten wel blijven acteren, ook al gaat de aandacht niet naar ons uit.”

Zingen

Het is de tweede productie van Muziektheater Zeeland waaraan Fabiënne meedoet. “Als klein meisje van vier was ik al aan het zingen en dansen voor familie. Toen ik acht jaar was, ben ik naar de Jeugdtheaterschool Zeeland gegaan. Op een gegeven moment zocht ik naar de combinatie met zang en dans en dat vond ik bij Muziektheater Zeeland.” In haar vrije tijd is Fabïenne vaak achter de piano te vinden. Ook speelt zij hobo bij een harmonieorkest. Wat ze het liefste doet, weet ze niet. “Ik vind vooral de combinatie tussen alle dingen superleuk.”

Verdienen

Ze heeft drie jaar lang zangles gevolgd, onder anderen bij Marion van Iwaarden. “Ik heb er lang over nagedacht of ik van acteren en zingen mijn beroep wil maken, maar je moet zo goed zijn om er iets mee te verdienen. Misschien ga ik pedagogiek of psychologie studeren, maar ik blijf sowieso lekker meedoen met Muziektheater Zeeland.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief