Michael Kluin in een ruimte in Atelier 8A. FOTO MICHAEL KLUIN
Michael Kluin in een ruimte in Atelier 8A. FOTO MICHAEL KLUIN Foto: Michael Kluin

Michael Johannes Kluin wil nederzetting uitbouwen tot een kolonie

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - Jarenlang was het KPN-gebouw in Domburg een doorn in het oog van omwonenden en bewoners. Het werd niet of nauwelijks onderhouden en een aantal huurders zorgden voor veel overlast in de badplaats. Dat is verleden tijd. Het gebouw is de laatste maanden veranderd in een broedplaats voor kunstenaars, die van Domburg weer een kunstenaarskolonie willen maken.

Kunstenaar Michael Johannes Kluin loopt daarin voorop. Hij haalde na lang lobbyen de Domburgse hotelier en eigenaar Peter Bommeljé over om het KPN-gebouw beschikbaar te stellen, zodat hij het kon omvormen tot een culturele hotspot. Bommeljé kocht het gebouw jaren geleden om er een hotel van te maken, maar regels van de gemeente Veere stonden dat niet toe. “Het was veel werk om alle partijen zover te krijgen”, zegt Kluin. “Ik heb veel handen geschud, veel mensen gesproken, hen verteld wat ik voor ogen heb en hoe ik het wil doen.”

Gezeur

Na de zegen van Bommeljé en toestemming van andere partijen werkte Kluin hard om het gebouw en de ruimte eromheen op te knappen. “We hebben er ontzettend veel rotzooi uitgehaald en alles schoongemaakt. Het was uitgewoond. We weten dat er voor ons veel gezeur was”, doelt Kluin op de vorige huurders van het pand en de overlast die zij veroorzaakten in de Schelpweg en omgeving. “Ik heb bij alle omwonenden aangebeld en hen onze plannen verteld. Ik wilde met een schone lei beginnen. Ik heb veel tijd geïnvesteerd in het winnen van vertrouwen. Gelukkig betaalt zich dat nu uit. In het begin waren veel mensen sceptisch, maar het begint nu te leven, merk ik.”

Malediven

De geboren en getogen Rotterdammer Kluin streek een paar jaar geleden neer in Domburg, nadat hij daarvoor jaren op de Malediven en in Düsseldorf woonde. Kluin kende de Zeeuwse badplaats goed. Hij vierde er als jongere vakantie, maar kwam er ook als salesman in de modewereld. In 2014 ruilde hij die carrière in voor het kunstenaarschap. In die hoedanigheid wilde hij graag naar Domburg, omdat hij de verhalen over Jan Toorop en de andere kunstenaars kende en de jaarlijkse schildersweek, die vorig jaar niet doorging, een mooi initiatief vond.

Hallo

Kluin fotografeert en maakt tekeningen en schilderijen. “Ieder doek van mij is mijn ziel die ‘hallo’ zegt”, legt hij uit, staand voor één van zijn abstracte schilderijen van een gezicht. Het hangt in verschillende soorten, maten en kleuren in door Kluin gemaakte lijsten op meerdere plekken aan de muren in Atelier 8A, de nieuwe naam van het KPN-gebouw. Kluin wil dat zijn schilderijen uitnodigen tot een gesprek over kleuren, structuur, kunst en andere thema’s. Bezoekers van de galerie zien ook foto’s van Kluin, die onmiskenbaar een Zeeuws karakter hebben, en andere kunstwerken die hij met anderen heeft gemaakt.

Creatief

Kluin is niet de enige die in Atelier 8A werkt en exposeert. Hij heeft van de galerie in een paar maanden tijd een creatieve broedplaats gemaakt met tien ‘bewoners’. Zij zijn actief in allerlei disciplines, van een edelsmid tot iemand die hout bewerkt tot een fotograaf tot een musicus. De kunstenaars willen Walcheren en Domburg in het bijzonder op de internationale kaart zetten als kunstenaarskolonie. Volgens Kluin willen ze bovendien met hun kunst mensen bewust maken van hun omgeving en medemens.

Het tiental werkt volgens het duurzame principe ‘reduce, reuse and recycle’. Er wordt niets weggegooid.

Ontwikkelen

Kluin is nog lang niet klaar in Domburg, zegt hij. “Als je een kolonie wilt stichten begin je met een safe house. Dat is dit gebouw. Inmiddels is het uitgegroeid tot een nederzetting en we willen het ontwikkelen tot een kolonie. Ik zie dit als mijn levenswerk.”

Meer informatie is te vinden op www.michaelkluin.com en www.atelier8a.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief