Voor Marcel de Lannoy kan er best nog een bolletje bij in zijn tuin.
Voor Marcel de Lannoy kan er best nog een bolletje bij in zijn tuin. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Marcel de Lannoy biedt voorbijgangers een vrolijk plaatje

MIDDELBURG – De voortuin van Marcel de Lannoy is een miniversie van het bloemenparadijs Keukenhof. Met meer dan 5000 bloembollen heeft hij een oase van kleuren gemaakt. “Mensen die langslopen blijven staan kijken, dat vind ik leuk. Ik deel graag de vreugde van mijn tuin met anderen.”


Hoewel Marcel de Lannoy (64) in Nederland werd geboren, is hij opgegroeid in San Francisco. “Toen ik zestien was, kwam ik voor de eerste keer naar Nederland en ik vond het prachtig. Al die tuintjes waren net een openluchtmuseum. In Amerika houden mensen niet van tuinieren, dus ik wilde graag naar Nederland verhuizen.” De grote stap maakte De Lannoy vorig jaar, toen hij met pensioen ging, na 31 jaar Franse les te hebben gegeven op een internationale school in Engeland. Hij koos voor Middelburg en kocht een huisje aan de Noordweg. “Ik heb in een jaar tijd veel mensen leren kennen. De Middelburgers zijn zo vriendelijk. Ik hou ervan om een praatje te maken en dat kan hier. In Engeland is dat anders. Daar zijn ze veel stugger. Ik hou van Middelburg, het is geweldig om hier te wonen.”

Verjaardag

Voor zijn verjaardag vroeg hij bloembollen. Hij kreeg er een paar duizend en kocht er zelf nog een heleboel bij. “Een groot assortiment in veel verschillende kleuren en vormen geeft een mooie tentoonstelling als het opkomt. De verschillende soorten kennen hun eigen moment van bloei. Ze staan veel door elkaar, waardoor het lange tijd kleurig is.”

Uitlaatklep

Tuinieren is een creatieve uitlaatklep voor De Lannoy. Van september tot december is hij bezig geweest om alle bloembollen te poten. Elke week komen er andere bloemen uit. Er valt zoveel te zien dat de tuin elk moment anders lijkt. Door te kijken ervaar je een moment rust. Dat is zeker in deze onrustige tijd met beperkte bewegingsvrijheid een fijne ervaring. “Mensen mogen komen kijken en genieten van de bloemen.”

Inspiratie

Marcel de Lannoy hoopt dat zijn bloementuin een inspiratie is. Beginnen met tuinieren is niet zo moeilijk, zegt hij. “Je graaft een kuil, gooit daar de bollen in en dekt het af met grond. De bloemen komen vanzelf op en als ze uitgebloeid zijn kun je het groen laten afsterven op de aarde. De bollen kunnen in de grond blijven zitten, want je kunt andere planten ‘boven op’ de bollen zetten. Doe het wel voorzichtig, zodat je de bollen niet beschadigt.”

Als de bloembollen uitgebloeid zijn, richt De Lannoy een zomertuin in. Hij weet nu al dat hij in het najaar nog meer bloembollen zal kopen. “Het is mooi als de bloemen dicht op elkaar staan, dus ik zet er voor de zekerheid nog meer bij.”

Kijken

De tuin van Marcel de Lannoy ligt aan de Noordweg 59. Iedereen mag, uiteraard op gepaste afstand van anderhalve meter van andere mensen, de tuin komen bekijken.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief




<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>