Dit slechtvalkje is vorig jaar geboren in een nest op de Lange Jan.
Dit slechtvalkje is vorig jaar geboren in een nest op de Lange Jan. Archieffoto: Bas de Maat

Weer broedende slechtvalken op Lange Jan

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Op de Lange Jan in Middelburg is een paar slechtvalken aan het broeden. Om de vogels niet te storen, stelt de gemeente Middelburg het vlaggen vanaf de toren voorlopig uit.

Slechtvalken hebben de hoogste toren van Middelburg al vaker uitgekozen als broedplaats, maar de eieren kwamen volgens de gemeente nooit uit. Tot vorig jaar. 'Het tijdelijk niet vlaggen op de Lange Jan bleek in 2019 succesvol', laat een gemeentewoordvoerder dinsdag weten. 'De slechtvalken hebben toen een van de vier eieren uitgebroed.' 

Ecoloog

Het ophangen en weghalen van de vlag op de Lange Jan verstoorde de slechtvalken, aldus de woordvoerder. 'Soms verlieten de vogels dan urenlang het nest. Hierdoor kwamen eerdere broedsels nooit uit.' Voor de rust van de vogels besloot de gemeente niet meer te vlaggen tijdens het broedseizoen. Dat loopt van februari tot en met juni.

Ook nu zijn er vier eieren geteld in het nest. 'Hoewel we twee gesloten nestkasten hebben opgehangen aan de Lange Jan, verkozen de slechtvalken de eerder geplaatste open nestbak.'

Na dit broedseizoen bekijkt de gemeente, samen met een ecoloog, of er mogelijkheden zijn om de komende jaren toch tijdens het broedseizoen te vlaggen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief