Er is vrijdag geen feestelijke bijeenkomst in het oude stadhuis voor de lintjesregen.
Er is vrijdag geen feestelijke bijeenkomst in het oude stadhuis voor de lintjesregen. Archieffoto: Beeldbank Middelburg

Telefonische lintjesregen voor zeven Middelburgers

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg heeft vrijdagmorgen zeven inwoners gebeld om te vertellen dat zij een lintje krijgen. Mevrouw Van Waegeningh en de heren Latuheru en Jansen mogen zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De dames Simons-van Kan en Latuheru-de Queljoe en de heren Antheunisse en Pattinama zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de coronacrisis is er vrijdag geen lintjesregen in het oude stadhuis aan de Markt in Middelburg. De zeven decorandi krijgen hun onderscheiding later uitgereikt.

Van Waegeningh 

De geridderde mevrouw Van Waegeningh (87) heeft ruim 41 jaar vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland op haar naam staan. Ze begon als leidster bij een padvinderijgroep. Later was ze onder meer jarenlang betrokken bij de Katholieke Ouderenbond Middelburg-Veere en de werkgroep Koersbal Gapinge. Sinds 2002 is ze voorzitter van Vastenactie Heilige Maria Parochie Walcheren. 

Van 2000 tot 2004 werd mevrouw Van Waegeningh als vrijwillig manager uitgezonden door PUM Netherlands senior experts. Deze internationale hulporganisatie werkt aan armoedebestrijding. Mevrouw zette haar expertise in de hotel- en restaurantbranche in tijdens dertien missies. Meerdere keren was ze actief in Honduras en daarnaast ook in El Salvador, Burkina Faso en Mali.

Tussen 2009 en 2011 heeft mevrouw zich ook ingezet voor Sri Lanka Support. Dit project helpt kansarme kinderen op het gebied van onderwijs, huisvesting en werk. Hiervoor ging ze meerdere jaren een maand op eigen kosten naar Sri Lanka. 

Jansen

Meneer Jansen (73) is geridderd voor allerhande vrijwilligersfuncties sinds 1970. Zo was hij vele jaren in verscheidene rollen politiek actief voor CDA Middelburg, CDA Zeeland, het landelijke CDA-partijbestuur en Zeeuws vertegenwoordiger in de Eerste en Tweede Kamer. Sinds 2007 zet hij zich op allerlei manieren in voor verschillende afdelingen van de Katholieke Ouderenbond.

Latuheru

De 69-jarige meneer Latuheru is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor veertig jaar vrijwilligerswerk. Sinds 1980 is hij betrokken bij de Molukse kerk in Oost-Souburg, de Gereja Kristen Protestan Maluku kerk. Sinds 1987 zet hij zich in voor Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon (SSVA). Het doel van de SSVA is op basis van samenwerking mensen in Ambon helpen op het gebied van gezondheidszorg, educatie en economische ontwikkeling. Hij reist hiervoor regelmatig op eigen kosten naar Indonesië.

Latuheru-de Queljoe

Ook mevrouw Latuheru-de Queljoe (68) is vrijwilliger bij de SSVA. Mevrouw is hier sinds 2000 een stille kracht achter de schermen. Daarnaast is ze al sinds 1971 vrijwilliger bij de Molukse kerk in Oost-Souburg. Ook helpt ze op allerlei manieren bij Molukse activiteiten in de buurt.

Pattinama

Sinds 1970 doet meneer Pattinama (64) allerlei soorten vrijwilligerswerk voor de Molukse gemeenschap in Zeeland. Sinds 2006 is hij secretaris bij de SSVA en onder meer betrokken bij de projectgroep Plastische Chirurgie. Elk jaar gaat een team naar Ambon om plastisch chirurgische operaties te verrichten bij arme mensen. 

Simons-van Kan

Mevrouw Simons-van Kan (79) is sinds 1970 vrijwilliger. Dat begon bij de Unie van Vrijwilligers in Middelburg als penningmeester en voor Tafeltje Dekje. Ook heeft ze zich jarenlang ingezet voor mensen met een beperking en als vrijwilliger in het Gasthuis in Middelburg. Nu is ze nog vrijwilliger bij ’t Gilde Walcheren en gastvrouw bij de verpleegafdeling van Hof ’t Seijs in Middelburg.

Antheunisse

De 71-jarige meneer Antheunisse doet van alles op het gebied van onder meer sport en natuur. Zo was hij van 1976 tot 2015 vrijwilliger bij Atletiekvereniging Marathon Vlissingen, later Dynamica. Sinds 1994 zet hij zich op allerlei manieren in voor IVN, Vereniging voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Hij is bijvoorbeeld natuurgids, realiseerde boekjes en bezoekt bejaardentehuizen. Verder heeft hij zich ingezet in schooltuinen, als Sinterklaas, bood medemensen praktische en mentale ondersteuning en vormde een cabaretduo met zijn broer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief