Afbeelding
Foto: Annet Eekman

'De saamhorigheid en creativiteit van onze inwoners is groot'

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - Voor geen enkele wethouder is het op dit moment makkelijk, maar wat als je net begonnen bent? Chris Maas, Adri Roelse en Pieter Wisse zijn in de week dat de coronacrisis losbarstte gestart met hun klus voor de gemeente Veere. Hoe vergaat het hen en wat zijn de gevolgen van de crisis voor hun portefeuille? Dat vertellen zij in de Middelburgse en Veerse Bode. 

Chris Maas is als laatste aan de beurt. Hij is de enige van de drie wethouders die al ervaring had toen hij begon. Hij stond eerder aan het roer tussen 2010 en 2018. Vooral de eerste helft van die periode stond in het teken van de economische crisis. Deze periode is daarmee echter niet te vergelijken. “De baan is niet nieuw, maar de omstandigheden wel”, zegt Chris Maas. “Dat zijn ze voor iedereen.”

Ambitie

Volgens hem brengt deze crisis een bijzonder gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee. “Als nieuw college wilden we een andere koers gaan varen. Die ambitie staat nog steeds overeind, maar de focus ligt op de coronacrisis. De meeste besluiten worden landelijk genomen, maar deze hebben gevolgen voor de inwoners en ondernemers in onze gemeente. De impact is enorm. Het heeft effect op elk terrein. Daarvoor voel ik me als wethouder verantwoordelijk.”

Richtlijnen

Maas vindt dat de Veerse bestuurders, ambtenaren, ondernemers en inwoners goed samenwerken om de crisis te doorstaan. “De noodmaatregelen en de richtlijnen volgen we allemaal, maar om de gevolgen ervan te beperken, neem je passende besluiten. Je bent een luisterend oor en wil laten zien dat we er voor iedereen zijn. Die zichtbaarheid is belangrijk. We doen wat we kunnen, maar kunnen niet alles oplossen.”

Verpleeghuizen

De verhalen die hij hoort maken indruk op Maas. Hij spreekt regelmatig met de mensen, zoals bewoners van verpleeghuizen en woonzorgcomplexen. “Het personeel, dat fantastisch werk verricht, doet er daar alles aan om het de bewoners zoveel mogelijk naar de zin te maken, maar de situatie zonder bezoek is en blijft erg vervelend en verdrietig.”

Realistisch

Maas is realistisch. De gevolgen van deze crisis zijn groot. Ook voor Veere. Een toenemend aantal mensen dat hun baan verliest, weinig tot geen toeristen en de steunmaatregelen die geld kosten. “Het legt een flink beslag op onze begroting.”

Hartverwarmend

Ondanks alle ellende ziet Maas veel moois. Zeker in het sociaal domein, een belangrijk onderdeel van zijn portefeuille. “Ook veel dingen die niet voor iedereen zichtbaar zijn”, zegt hij. De wethouder ziet in elke kern mooie dingen gebeuren, voor jong en oud.

Hij vindt het moeilijk om bepaalde initiatieven te noemen. Hij wil niemand tekort te doen. “Allemaal zijn het hartverwarmende initiatieven. Ook de kleine dingen vind ik mooi. In Veere zie je dat de mensen zich nog om elkaar bekommeren. De saamhorigheid en creativiteit van onze inwoners is groot. Daar kunnen we moed uit putten. Al met al is het een bijzondere tijd om te beginnen als wethouder. Laten we er alles aan doen om gezond te blijven en het beste er van maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief