Foto: Archief de Bode

Klustip: 'Een nieuw slot kost minder dan een inbraak'

SEROOSKERKE - Doordat iedereen door de coronacrisis veel meer tijd in en om het huis moet doorbrengen, wordt er meer geklust dan normaal. Nu is er tijd voor die klusjes die altijd bleven liggen, om de tuin eens goed onder handen te nemen of om dat plan dat je altijd al had te realiseren. Marinus Passenier van Hubo in Serooskerke denkt mee en geeft elke week een tip.


Deze keer vestigt hij de aandacht op een belangrijk onderwerp. “Er gaan dit jaar misschien minder mensen op vakantie, maar wie gaat, moet ervoor zorgen dat zijn huis goed is beveiligd”, zegt Marinus Passenier. “Iets wat altijd belangrijk is, natuurlijk.”

Snelkraken

In Nederland wordt er om de paar minuten ergens ingebroken. Verreweg het gros van die inbraken zijn zogenaamde snelkraken. Inbrekers zijn dan snel binnen, hebben de buit net zo snel te pakken om vervolgens weer razendsnel uit het zicht te verdwijnen. Dat lukt hen vooral in oudere huizen, die over het algemeen slechter zijn beveiligd. “Ik weet bijvoorbeeld dat veel huizen nog een gewone kamersleutel op hun achterdeur hebben. Zo’n sleutel kun je gewoon in de winkel kopen en vervolgens kun je overal zonder enige moeite naar binnen.”

Cilinderslot

Passenier raadt in ieder geval deze groep mensen aan om zo snel mogelijk iets te doen. “Vervang het door een cilinderslot. Je hebt deze in verschillende typen, van één ster tot drie sterren.” De goedkoopste kosten een paar tientjes, voor de dure varianten ben je meer kwijt. “Maar nog altijd minder dan een inbraak je kost.”

Probleem

Moeilijk is een slot vervangen niet. “Als je een beetje handig bent, is het geen probleem.” Eventueel kan iemand van Hubo langskomen om alle deuren en ramen te checken en advies over de maatregelen te geven. “Het kan soms heel eenvoudig zijn. Neem de ramen. Met een extra raamboogje of een slotje ben je al een eind.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES