Veere koestert haar regenputten en varkenshokken
Open boerderijdag
Open boerderijdag (Foto: )

Veere koestert haar regenputten en varkenshokken

DOMBURG - De gemeente Veere heeft de afspraak met Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) over het herstel van kleine cultuurhistorische elementen met vijf jaar verlengd. 


Sinds 2015 draagt Veere er 5000 euro per jaar aan bij. Er is sindsdien een groot aantal elementen vernieuwd, maar SLZ heeft nog een lijstje met wensen van eigenaren. Cultuurhistorische elementen zijn te vinden in het - vaak agrarische - landschap en vertellen iets over de gebruiken, tradities en overtuigingen van de bevolking. 

Bakkeet

Het kan bijvoorbeeld gaan om een regenput, een bakkeet, het varkenshok of een toegangshek. “Hoe kleinschalig deze ook zijn, de betekenis van de cultuurhistorische elementen is groot. Het zijn mooie voorbeelden van een stuk van onze agrarische geschiedenis en vaak een lust voor het oog”, zegt wethouder Chris Maas. “Ze maken ons Veerse landschap nog aantrekkelijker.” 

Monument

De elementen hebben vaak niet de status van monument. Eigenaren krijgen daarom geen restauratiesubsidie. Via het project komen ze wel in aanmerking voor een bijdrage. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief