Jelmer Oskam met zijn favoriete boek. FOTO DE DRVKKERY
Jelmer Oskam met zijn favoriete boek. FOTO DE DRVKKERY Foto: De Drvkkery

'Alsof je stilletjes naast Nan op een rots zit'

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Het is geen vakantie, maar doordat je vooral thuis moet blijven, is er meer tijd voor andere zaken, zoals het lezen van een goed boek. Het personeel van De Drvkkery geeft leestips.

Dit keer is het de beurt aan Jelmer Oskam, die Nan Shepher met ‘De levende berg’ tipt. 

De Schotse bergwandelaar en dichter Nan Shepherd schreef zo’n 75 jaar geleden een machtige bespiegeling op de Cairngorms Mountains, een ruige bergketen in de Schotse Hooglanden. Het zou nog dertig jaar duren voordat het verhaal uit een lade kwam. Sinds dit jaar is er deze Nederlandse vertaling, geschreven door Pauline Slot. 

Diepste laag

"In nog geen 150 pagina’s doorgrondt Shepherd de Cairngorms tot in de diepste laag", zegt Jelmer. "Het aangezicht, de zon, de lucht, het mos, het water, de bloemen, het graniet, de bomen, de insecten, de dieren, de regen, de sneeuw, het ijs en de mens. Waar je bij veel bergboeken de sensatie voelt van het meewandelen met de auteur, voelt het bij het lezen van dit boek alsof je dag in dag uit stilletjes naast tante Nan op een rots naar het schouwspel zit te kijken. En dat is fijn vertoeven. De levende berg is een boek vol prachtige metaforen en poëtische zinnen. Soms duizelend, maar altijd prikkelend om door te lezen. Een boek om veel vaker open te slaan om er weer iets nieuws in te kunnen ontdekken.” 

Het boek is te koop bij boekhandel de Drvkkery op de Markt in Middelburg.Kijk voor actuele openingstijden op www.drukkerijmiddelburg.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief