Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Bruggen en sluizen in Kanaal door Walcheren weer vaker open

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De bruggen en sluizen in het Kanaal door Walcheren gaan vanaf maandag (1 juni) vier in plaats van twee keer per dag open.

De Zeelandbrug blijft net als de afgelopen weken één keer per uur bediend en de sluizen in Veere en Vlissingen zeven dagen per week, 24 uur per dag. 

Het besluit van de provincie past in de versoepeling van de coronamaatregelen. Eind maart paste ze de openingstijden van de bruggen en sluizen in het kanaal aan. 

Gezondheid

Enerzijds deed ze dat vanwege de veiligheid op het water, anderzijds in het kader van de gezondheid van de medewerkers in de nautische centrale in Vlissingen. “Zij moeten werken in een vrij kleine omgeving. We willen dat ze dat veilig kunnen doen”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. De nieuwe openingstijden gelden tot en met 1 september. “Het is koffiedik kijken, maar we denken dat het geen topzomer wordt en dat we hiermee de drukte goed aankunnen”, aldus Van der Maas. “We houden het goed in de gaten, vooral in de sluizen. Daar mag het niet te druk worden, omdat je dan geen afstand meer kunt bewaren. Er hangen al overal camera’s, dus het is vrij eenvoudig tellen. En als er problemen dreigen, krijgt de beroepsvaart voorrang.” 

Blauw

In een gewone zomer gaan de bruggen en sluizen vaker dan vier keer open voor de beroeps- en recreatievaart. De vier blauwe golven per dag, zoals de provincie het noemt, zijn er zeven dagen per week. 

Wie tussen 22.00 uur ‘s avonds en 6.00 uur ‘s ochtends wil dat een brug opent, moet zich melden bij de nautische centrale. Met de versoepelingen geeft de provincie gehoor aan een oproep van de Hiswa en de Watersportbond. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief