Foto: Archief de Bode

D66 luidt noodklok bij partijgenoten over sociaal domein

MIDDELBURG - Middelburg dreigt ten onder te gaan aan zorgkosten. Dat is de boodschap van de D66-fractie in de gemeente Middelburg in een brief aan partijgenoten in de Tweede Kamer.


De raadsleden noemen het een noodkreet. Volgens fractievoorzitter Rob van Eijkelenburg is de zorgplicht van de gemeenten een groot probleem. ‘Nee’ zeggen tegen iemand die zorg nodig heeft is niet mogelijk. 

Onbetaalbaar

Daarmee heb je een ‘openeinderegeling’ die onbetaalbaar is voor een gemeente als Middelburg. De gemeente komt jaarlijks vijf miljoen euro tekort op het sociaal domein. 

Als het zo doorgaat stevent de stad volgens Van Eijkelenburg af op een Artikel 12-status. 

Kunst

Om de zorg te kunnen blijven betalen moet er op andere zaken worden bezuinigd, zoals onderhoud, kunst en cultuur. “Deze  sectoren zullen uiteindelijk het loodje gaan leggen. Met name kunst en cultuur zijn economische trekkers”, zegt Van Eijkelenburg. “Het laat zich raden dat het toerisme hierdoor ook minder wordt.” 

Verzekeraars

De fractievoorzitter pleit ervoor om de jeugdzorg deels bij de zorgverzekeraars en deels bij de provincie of landelijke overheid. Ook mag het wat Van Eijkelenburg in zijn geheel naar de provincies toe. 

Andere zaken uit het sociaal domein, zoals de wmo, blijven dan gemeentelijke taken. Van Eijkelenburg hoopt dat zijn partijgenoten met hem willen praten over een andere richting voor het sociaal domein. “Middelburg laten verloederen is niet ons voorland.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>