Johan Treurniet schildert graag bekende plekjes
Johan Treurniet schildert graag bekende plekjes (Foto: Privébezit)

‘Van schilderen krijg ik energie’

KAPELLE – In het gemeentehuis van Kapelle zijn tot vrijdag 10 juli schilderijen van Johan Treurniet uit Middelburg te zien. Zijn voorkeur gaat uit naar het vastleggen van stadsgezichten en monumentale panden op het witte doek, voornamelijk met acrylverf.


Johan Treurniet is afkomstig uit de buurt van Rotterdam en verhuisde in 1999 naar Zeeland. In 2016 begon hij met het volgen van een aantal teken- en schildercursussen. Treurniets werk kenmerkt zich door het heldere kleurgebruik en een wat grove toets. “Ik hoor vaak dat mijn stijl veel mensen aanspreekt”, vertelt Treurniet. “Ik vind het leuk om herkenbare landschappen te schilderen. Omdat ik in Middelburg woon, heb ik van deze stad al best wat bekende plekjes geschilderd, zoals de Dam met de Lange Jan, de Spijkerbrug en Plein 40. Maar ook andere locaties op Walcheren heb ik als onderwerp genomen. De haven van Veere, de boulevard van Vlissingen, de vuurtoren van Westkapelle en de Manteling in Oostkapelle zijn hier voorbeelden van.”

Combinatie

Soms trekt Treurniet er met een aantal mede-amateurschilders op uit om 'in het wild' te schilderen, maar meestal schildert hij met een foto als basis. “Andere hobby's van mij zijn windsurfen en hardlopen en zodoende kom ik vaak langs mooie plekjes. Omdat ik ook graag fotografeer maak ik daar dan een foto van, om er later een schilderij van te maken. Ik vind sowieso de combinatie van schilderen en fotografen heel leuk, omdat het veel raakvlakken heeft. Centraal staat bij allebei hoe je naar iets kijkt en hoe je dit vastlegt in een beeld. Mijn dochter van veertien fotografeert ook en ik maak graag gebruik van haar foto's voor mijn schilderijen.”

Energie

Met de expositie in het gemeentehuis in Kapelle is het de tweede keer dat Johan Treurniet zijn werk tentoonstelt. “Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Kunst- & Cultuurroute. Ik ben puur hobbymatig bezig en als ik realistisch ben, zal dat ook zo blijven. Voor mij is schilderen vooral een stukje verstrooiing. Ik krijg er energie van. Wel zou ik het leuk vinden om meer te exposeren en om mijn werk te verkopen."

Vooralsnog heeft Treurniet vooral schilderijen gemaakt voor familie en vrienden. "Zoals het oude huis van mijn ouders toen ze gingen verhuizen. Ook heb ik voor een vriend van mijn zoon als huwelijkscadeau een schilderij gemaakt van zijn favoriete kroeg in Middelburg. Ik ben benieuwd naar de reacties op mijn tentoonstelling in het gemeentehuis. Mijn techniek wordt steeds beter en ik kan mij nog verder ontwikkelen. Ik blijf sowieso schilderen, omdat ik het vooral heel leuk vind om te doen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>