Veere rekent op 11,5 miljoen euro tekort door coronacrisis
Foto: Bennie Krajenbrink

Veere rekent op 11,5 miljoen euro tekort door coronacrisis

DOMBURG - De gemeente Veere denkt dat de coronacrisis de komende twee jaar voor een tekort zorgt van 11,5 miljoen euro.


Dat staat in het financieel perspectief. 

Het zijn vooral de opbrengsten uit de toeristenbelasting en de parkeergelden die het mist. Daarnaast maakt de gemeente meer kosten, bijvoorbeeld door het inzetten van coronacoaches en andere maatregelen. 

Compensatie

Het kabinet heeft gezegd dat gemeenten worden gecompenseerd voor de inkomsten die ze mislopen door de coronacrisis, maar of dat het gat helemaal dicht weet het college van burgemeester en wethouders niet. “We denken dat we met dit perspectief een waarheidsgetrouw beeld schetsen”, zegt wethouder Pieter Wisse. “Maar er kunnen net zo goed meevallers zijn als tegenvallers. Het zijn dagkoersen waarmee je moet rekenen. We weten vijftig procent, maar moeten honderd procent begroten.” 

Sociaal domein

Naast de crisis heeft de gemeente net als de afgelopen jaren ook tegenvallers in het sociaal domein. Ze wil in de toekomst realistisch begroten en trekt structureel 733.000 euro meer uit voor de wmo, 443.000 euro voor de jeugdzorg en 165.000 euro voor het leerlingenvervoer. 

Reserve

Veere wil het miljoenentekort dekken met een eenmalige greep uit de algemene reserve. Daarna zit daar nog vier miljoen euro in. Om deze in de jaren daarna weer op het vereiste minimum van tien miljoen euro te krijgen, moet er veel gebeuren. 

Zo wil Veere de onroerende zaakbelasting verhogen met vijf procent. Ook gaat de toeristenbelasting omhoog. Er komt bovendien een gesplitst tarief. Toeristen met een tent betalen voortaan 1,30 euro per persoon per nacht en mensen in hotels en vakantiehuizen gaan twee euro per nacht per persoon betalen. Dit moet voor 1,7 miljoen euro aan belastingen zorgen. 

Parkeren

Daarnaast moet je, als het aan het college ligt, straks overal betaald parkeren langs de kust. En hoe dichter bij een hotspot als Domburg, hoe duurder het is. Wisse rekent daardoor op 2,5 miljoen euro aan extra inkomsten.  

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief