Wethouder Carla Doorn opent met Daimy en Joëlle en Judith Loontjens Het Lokaal.
Wethouder Carla Doorn opent met Daimy en Joëlle en Judith Loontjens Het Lokaal. Foto: Marielja ten Bruggencate

Beginnende kunstenaars exposeren in Het Lokaal

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG – Het Lokaal is de nieuwe expositieruimte waar op de eerste zondag van de maand kunst te zien is van een jonge of beginnende kunstenaar. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg geeft hiermee een extra invulling aan de ruimte waarvan ook ondernemersvereniging VOM en Scalda gebruik maken.

De Middelburgse cultuurwethouder Carla Doorn opende zondag samen met haar kleindochters Daimy (8) en Joëlle (4) Het Lokaal door de klankkast ‘Lente geluiden’ van kunstenaar Bruno Seeber te laten klinken. 

Werkruimte

“De kunst- en cultuurroute is een verrassend leuke wandeling. Je kunt bij kunstenaars binnen kijken, hun werk bewonderen en met hen in gesprek gaan. De verbinding die ontstaat is fantastisch. Daarom is het zo’n goed initiatief om het ondernemerslokaal van de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) tijdens de Kunst- en Cultuurroute (KCRM) in te richten als expositieruimte.” De hele maand is de exposant ‘Kunstenaar van de Maand’ en mag Het Lokaal, tijdens vakanties, gebruiken als werkruimte. Het gebouw is de voormalige fietsenwerkplaats en staat naast de fietsenstalling aan het Zusterplein. Scalda-studenten krijgen er les in ondernemen en de VOM gebruikt het voor overleg.

Klankkasten

De eerste exposant en tevens Kunstenaar van de Maand is de uit Duitsland afkomstige Bruno Seeber. Hij is geïnspireerd geraakt door Zeeland en de Zeeuwse kust. Zijn schilderijen geven een vakantiegevoel. Seeber onderscheidt zich met zijn klankkasten. In houten bakken zijn talloze spijkers geslagen waar een pingpongballetje tussendoor kan. Iedere klankkast heeft een eigen geluid, doordat de spijkers anders gepositioneerd en bewerkt zijn met extra gewicht. De balletjes kunnen steeds andere routes nemen, waardoor de beleving iedere keer uniek is.

Jong

KCRM-voorzitter Judith Loontjens is trots op het werk dat de vrijwilligers in twee weken tijd hebben waargemaakt. “Door het coronavirus lag de ontwikkeling een tijdje stil, maar we hebben het gered om in korte tijd het ondernemerslokaal in te richten als expositieruimte. Ik hoop dat we hiermee meer jonge mensen kunnen interesseren voor kunst. Niet alleen om te exposeren, maar ook om te komen kijken. Want de Kunst- en Cultuurroute is met 35 adressen heel divers.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief