Marcel en Jolanda bij hun café The Wicked.
Marcel en Jolanda bij hun café The Wicked. Foto: Martijn Fince

The Wicked wil graag zelfs 'bieridioten' kunnen verrassen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Met een blond, stevig triple-biertje vieren Marcel Lammers en Jolanda van Boven dat hun café The Wicked in Vlissingen twintig jaar bestaat. De coronaperikelen overschaduwen het jubileum, maar de twee laten zich niet uit het veld slaan. “Dat feestje komt er.”

De horeca krijgt meer ruimte door de versoepeling van de coronamaatregelen, maar met zestig man op elkaar gepakt een pubquiz doen, kan nog even niet. En die avonden zijn, samen met de live-optredens, bier- en whiskyproeverijen en het darten, belangrijke redenen dat het café dit jubileum kan vieren. “Je moet nu creatief zijn, dus we kijken hoe we deze activiteiten kleiner kunnen organiseren”, vertelt Jolanda.

Pronkstuk

The Wicked staat ook bekend om haar whiskys en vele soorten bier. Het is tenslotte een Ierse pub, al spreken de uitbaters inmiddels ook van een bruine kroeg. Het café is klein en gezellig ingericht met snuisterijen, veelal cadeaus van gasten. “Het hangt hier vol met heksen, maar we hebben er nooit een zelf gekocht”, zegt Marcel. Pronkstuk is de oude Puch, die tussen de heksen - het logo van The Wicked - in de zaak hangt (!). Die kreeg Marcel kort na de opening van het café van zijn vrienden van de Puch-club. “Hij deugt al lang niet meer, maar ziet er nog leuk uit.”

Handelsmerk

Waar veel cafés het twintigjarig bestaan niet halen, is het ook bijzonder dat Marcel al die jaren al het gezicht achter de toog is. Hij werkt zes dagen per week tot sluitingstijd; 2.00 uur. Jolanda organiseert alles achter de schermen. Tijd samen moeten ze soms echt plannen, maar deze invulling werkt voor hen. “Ik ben een nachtmens en houd van de vrijheid die ik heb.” Gasten voorzien van het juiste biertje geeft Marcel ook voldoening. The Wicked heeft zo’n 65 soorten op voorraad en dankzij de grote kelder zouden daar zelfs nog smaken kunnen bijkomen. “Ik vind het mooi om zelfs bieridioten nog te kunnen verrassen”, lacht Marcel. Jarenlang tapte hij als enige in Zeeland Guinness, vertelt hij, en zo’n Ierse pint serveren is een vak apart. Daarbij is zijn presentatie met een klavertje in het schuim nu zijn handelsmerk. “Als Ieren zeggen dat ze hier ‘the best pint of Guinness outside of Ireland’ hebben gedronken, dan is dat wel erg leuk.”

Elise

En dat terwijl Marcel op school nooit dacht kroegbaas te worden. “Ik heb de hts gedaan en als ingenieur bij De Schelde gewerkt. Mijn vriendin Elise was een horecavrouw in hart en nieren en haar droom was een Ierse pub beginnen.” Zo kwam Marcel achter de bar terecht. Elise is in 2006 overleden. Marcel zette de kroeg voort en een portret van Elise hangt nog altijd aan de wand.

'Famous Wicked'

Toen Jolanda jaren later een relatie kreeg met Marcel, was een café bestieren voor haar bekender terrein. Zij runde vroeger een jeugdsoos. De twee vullen elkaar met hun verschillende kwaliteiten goed aan. Ze vertrouwen erop de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden en alsnog een jubileumfeest te vieren. Een optreden van The Blue Clay mag dan niet ontbreken. Die band speelt vaker in het café aan de Nieuwendijk en schreef voor het tienjarig bestaan het nummer ‘Famous Wicked’. “Als je het publiek dat hoort meegalmen, bijvoorbeeld tijdens een optreden in het Arsenaaltheater, dan doet dat wel wat met je.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief